عضو هيات علمي روانشناسي دانشگاه علوم پزشكي ايران گفت:والديني كه بد بودن مواد مخدر را باور ندارند نميتوانند از بروز اين اختلال در فرزندانشان جلوگيري كنند.
به گزارش روابط عمومي شوراي هماهنگي مبارزه با موادمخدر سيستان و بلوچستان؛ بهروز بيرشك كه در چهارمين كنگره سراسري رفتارهاي پرخطر در زاهدان سخن ميگفت افزود: همانطور كه اغلب رويكردهاي روانشناختي ريشه مشكلات را در خانواده جستجو ميكنند، معتقدند درمان هم به نحوي در خانواده يافت خواهد شد.
وي اضافه كرد: تاكيد بر نقش والدين در نظريههاي جديد همچون طرحواره درماني نمونهاي از باور به نقش كليدي خانواده در پيشگيري و درمان اختلالات گوناگون بويژه اختلالاتي است كه نه تنها فرد را به چالش مي كشد بلكه باري بر دوش خانواده و جامعه نيز محسوب مي شود.
دكتر بيرشك اعتياد را از جمله اين بيماريها دانست و افزود: اعتياد يك بيماري مزمن عود كننده و پيش رونده است. سالانه براي مبارزه با قاچاق مواد مخدر، پيشگيري و درمان اين بيماري هزينه ميشود در حاليكه اگر از ابتدا بتوان آموزشها و راهنمائيهاي لازم را در اختيار خانوادهها قرار داد از ميزان اين هزينهها تا حدود زيادي كاسته مي شود. عضو مركز تحقيقات بهداشت روان ادامه داد: زماني كه پاي صحبت بسياري از سوء مصرف كنندگان موادمخدر مينشينيم بر مواردي چند تاكيد ميكنند و ادامه ميدهند اگر اين مسائل نبودند شايد آنها نيز زندگي سالمي داشتند .
وي اظهار داشت: مهمترين و آشناترين دليل كه اغلب مطرح ميكنند “رفيق ناباب” است. اين افراد اغلب قادر به نهگفتن به پيشنهادهاي همسن و سالانشان نيستند و با نحوه دوستيابي صحيح نيز آشنائي خاصي ندارند و اگر در سنين پائينتر و نوجواني به مواد غيرمجاز روي آورده باشند ميتوان گفت نظارتي از جانب خانواده هايشان وجود نداشته است.
دكتر بيرشك تاكيد كرد: اگر نحوه صحيح فرزندپروري به خانواده آموزش داده شود والدين در مورد مراحل تحول كودك، استقلال طلبي، دوستيابي و دوره طوفان و فشار نوجواني ميآموزند و ياد ميگيرند كه چگونه نوجوان و دوستانش را به شيوهاي غيرمستقيم كنترل كنند، بدون آنكه به نياز استقلال طلبياش خدشهاي وارد شود .
وي همچنين گفت: با تربيت صحيح، نوجوان ياد ميگيرد ضمن ابراز وجود و بيان عواطف و خواسته هايش به راحتي و در جاي مناسب به پيشنهادهاي ناصحيح ديگران پاسخ منفي دهد كه لزوم اين پاسخدهي نيز وجود فضائي امن توام با آرامش با تاكيد بر اصول تفكر نقاد در خانواده اوليه است .
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: از صحبتهاي برخي بيماران؛ نقش والدين سهلگيرانه و همراه با غفلت، عدم هماهنگي در شيوههاي تربيتي پدر و مادر يا وجود اختلالات روانپزشكي همچون اختلالهاي شخصيتي فردي و خودشيفته، افسردگي و …. از دلائل اصلي بروز اعتياد استنتاج ميشوند كه اين اختلالات نيز اگر در جاي خود درمان شوند و باز هم اگر فرزند پروري در سطحي وسيع به خانواده ها آموزش داده شود، اين دليل نيز پوشش داده ميشود.
عضو هيات علمي روانشناسي دانشگاه علوم پزشكي ايران گفت:والديني كه بد بودن مواد مخدر را باور ندارند نميتوانند از بروز اين اختلال در فرزندانشان جلوگيري كنند.
دكتر بيرشك ادامه داد: با توجه به مطالب ياد شده مي توان با احتمال بيشتر از نقش خانواده در بروز و پيشگيري بيماري اعتياد حمايت كرد اما خانواده نه تنها در پيشگيري بلكه در درمان هم نقش خواهد داشت.
وي در خاتمه گفت: خانواده با فراهم آوردن حمايت عاطفي لازم و ثبات در نحوه برخورد با فرد بيمار و درك اين مطلب كه اعتياد بيماري عودكننده است نقش خود را در درمان ايفا خواهد كرد.
منبع خبر: روابط عمومي شوراي هماهنگي مبارزه با موادمخدر سيستان و بلوچستان۹۲/۸/۸