معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر در دیدار با هماهنگکننده مقیم سازمان ملل در ايران گفت: اگر کشورها به کنوانسیونهای بینالمللی عمل و به اصل مسولیت مشترك توجه جدی کنند، به طور حتم مواد مخدر تا حد قابل توجهی در جهان کنترل و کاهش مییابد.
به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ بابک دینپرست در این ملاقات که در محل ستاد برگزار شد، گفت: جمهوری اسلامی ایران به دلیل همجواری با افغانستان بهعنوان بزرگترین تولیدکننده تریاک و کانابیس دنیا و قرار گرفتن در مسیر ترانزیت مواد مخدر به اروپا و آمريكا متحمل هزینههای بسيار زياد مادی و معنوی شده و در طول ۳۴ سال گذشته نيز، بيش از ۳۷۰۰ شهید و ۱۲ هزار جانباز در امر مبارزه با مواد مخدر تقديم نظام كرده است؛ درواقع این شهدا و جانبازان به جامعه جهانی تقدیم شدهاند و فقط متعلق به ایران نیستند.
وي افزود: این خدمات و جانثاریها زمانی انجام میشود که ایران به شدت مورد بیمهری بسياري از كشورهاي غربي در عرصه مبارزه با مواد مخدر قرار دارد و حتي از کمترین مساعدتها و امکانات جامعه جهانی در اين امر برخوردار نيست.
معاون كاهش تقاضا و توسعه مشاركتهاي مردمي ستاد ادامه داد: برخلاف کشورهایی که سعی دارند مبارزه با مواد مخدر را سیاسی کنند، ایران همواره در برابر هجمه مواد مخدری که در حقيقت متوجه کشورهای غربی است، ایستادگی كرده است.
وی افزود: نقش سازمان ملل و دفاتر آن برای جلب همکاریها و تقویت آن غیرقابل انکار است و این برای ما مایه بسی خوشحالی است که دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC) در تهران مستقر است و توانسته هماهنگی خوبی میان کشورهای منطقه ایجاد کند.
اين مقام مسوول در ستاد، مواد مخدر را جرم سازمانیافته مركب خواند و بيان داشت: در سال ۲۰۰۱ که كشورهاي مختلف در قالب ناتو و ايساف در افغانستان مستقر شدند، تولید مواد مخدر افزايش يافت، به گونهاي كه بعد از ۱۲ سال، از ۱۷۸ تن (در همان سال) به ۸۲۰۰ تن رسید، یعنی تولید ۴۱ برابری، البته فقط در سالهاي ۲۰۰۹ و ۲۰۰۱۱ ميلادي، تولید مواد مخدر به دلیل شیوع آفت فوزاریوم، کاهش يافت.
دينپرست در پاسخ به سوال هماهنگکننده مقیم سازمان ملل در ايران در خصوص پيشبيني وضعیت مواد مخدر بعد از خروج نیروهای غربی از افغانستان در سال ۲۰۱۴ گفت: در خصوص افزایش مواد مخدر در آن سال، اتفاقي نخواهد افتاد و يكي از دلايل آن، تغییر الگوی مصرف مواد مخدر در جهان از مواد سنتي به صنعتي است و اين باعث میشود افزایش تولید صورت نگیرد، چرا که NPS ها، محركها و آمفتامینها در چرخه مصرفی مواد مخدر قرار گرفتهاند، ضمن اينكه روند توليد مواد مخدر سنتي در افغانستان نشان داده است كه حضور غربيها در آن كشور، كوچكترين تاثيري در كاهش توليد نداشته است.
وي به برخی اقدامات ایران در حوزه درمان اشاره كرد و گفت: ایجاد ۵۲۳۳ مرکز درمان و کاهش آسیب اعتیاد، مدیریت ۸۹ درصد مراکز درمانی توسط بخشهای خصوصی و غیر دولتی و راه اندازی ۱۸ مرکز نگهداری، درمان و کاهش آسیب ويژه معتادان پرخطر در کل کشور و اجرای پروتکلهای درمانی ویژه در این مراکز از جمله این اقدامات است.
وی همچنين با يادآوري اينكه سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد کشور ايران مورد توجه دفتر UNODC قرار گرفته است، گفت: اقدامات ایران نيز در درمان اعتیاد در منطقه زبانزد است، لذا کشورمان تجربیات بسیار خوبی در این دو حوزه دارد و آمادگی خود را برای انتقال این تجربیات به سایر کشورها اعلام میکند.
معاون كاهش تقاضا و توسعه مشاركتهاي مردمي ستاد با اشاره به وضعیت آمفتامینها در کشور گفت: تا سال گذشته، مشكل افزايش آمفتامينها و ترانزيت آن به برخي كشورها وجود داشت، اما با تصويب قانون جديد در سال ۸۹ و تشديد اقدامات اطلاعاتي، پلیسی و انتظامی در اين خصوص، این وضعیت اصلاح شد و ایران توانست مسیر قاچاق مواد محرک را به کشورهاي جنوب آسياي شرقي تا حد قابل توجهي کنترل کند.
دينپرست در ادامه بر توسعه همکاری نهادهای بینالمللی و منطقهاي تاکید کرد و گفت: ایران از این همکاریها استقبال می کند و علاوه بر همکاری با دفتر UNODC در قالب ابتکار سه جانبه و تبادل اطلاعات افسران رابط JPC در تهران، همکاری خوبی با افغانستان همچون آموزش پلیس و پزشکان آن كشور دارد.
جوامع بینالملل میتوانند از سیاستگذاریهای ایران در امر درمان و پیشگیری از اعتياد استفاده کنند
همچنین در این دیدار، گری لویس هماهنگکننده مقیم سازمان ملل و نماینده دفتر برنامه عمران سازمان ملل (UNDP) در ايران گفت: همه کشورها و حتی جامعه جهانی معتقدند که معضل مواد مخدر و مصرف آن چه بلای خانماسوزی برای اجتماع جوانان و خانوادهها است.
وی افزود: من نیز معتقدم جوانانی که در ايران جان خود را در راه مبارزه با مواد مخدر از دست دادهاند و اشخاصی که در این راه زخمی و عضوی از بدن خود را از دست دادهاند، جانفشانیشان فقط برای ایران نبوده بلکه برای جامعه جهانی بوده است.
لويس با بيان اينكه جوامع بینالملل میتوانند از سیاستگذاریهای ایران در امر درمان و پیشگیری استفاده کنند، اظهار داشت: ما به همكاري خود با ايران ادامه خواهيم داد و تا جایی که توان دارم تلاش میکنم تا کارهای بهتری در حوزه مواد مخدر انجام شود.
منبع خبر: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۲/۷/۲۸