کاردار ایران در پاکستان گفت: سرپرست وزارت مواد مخدر پاکستان به منظور شرکت در نشست سه جانبه مقامات ایران، پاکستان و افغانستان به تهران سفر میکند.
حسین روش در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه ایران و پاکستان دارای روابط دیرینه تاریخی هستند و همواره از مشترکات فرهنگی و تبادلات مردمی بیشترین بهرهها را در ارتقای روابط داشتهاند، اظهار کرد: مرز ۹۰۰ کیلومتری با پاکستان بر اهمیت روابط دو کشور میافزاید.
وی با اشاره به ابعاد روابط دو کشور افزود: رابطه سیاسی ایران و پاکستان در بالاترین سطح خود قرار دارد. در طول سال جاری رییس جمهور پاکستان دو بار به ایران سفر کرده است و از بهمنماه سال گذشته نیز دو بار رییس جمهور ایران به پاکستان سفر داشته است. سطح تبادلات دو کشور در ابعاد اقتصادی بسیار خوب بوده است، اما در مقایسه با روابط سیاسی، رضایت ما هنوز برآورده نشده است و دو طرف از سطح روابط اقتصادی رضایتمند نیستند.
روش با بیان اینکه دلایل گوناگونی برای این مساله وجود دارد، اضافه کرد: بخشی از مساله به نگاه بازرگانان ایران به پاکستان و همچنین رویکرد پاکستانیها به ایران مربوط میشود، بخشی از آن نیز به تحولات داخلی پاکستان و ایران برمیگردد که البته تحریمهای ایران و فشارهایی که به پاکستان برای نزدیک شدن به ایران میآید نیز موثر است، بنابراین انتظاری که ما برای فعال شدن بخشهای خصوصی دو کشور داریم، برآورده نمیشود.
وی با بیان اینکه حجم روابط ایران با پاکستان با در نظر گرفتن صدور محصولات نفتی و پتروشیمی و اقلامی مانند برنج یا میوهجات و گوشت حدود یک میلیارد دلار است، خاطرنشان کرد: این مبلغ برای کشوری که همسایه ما است و مرز وسیعی با یکدیگر داریم، بسیار کم است. قطعا اگر تبادلات افزایش یابد، این رقم میتواند به پنج میلیارد دلار برسد.
کاردار ایران در پاکستان خاطرنشان کرد: در دیدار روسای جمهور دو کشور هدفگذاری شده است که سطح روابطمان به پنج میلیارد برسد که البته این امری ممکن است. به شرطی که زمینهها در هر دو کشور فراهم شود تا تجار بخش خصوصی بتوانند در بازارهای دو کشور حضور یابند.
روش ادامه داد: عمدهترین فعالیتهای دو کشور در بعد انرژی است. در این باره گفتوگو ها ادامه دارد که خط لوله ایران و پاکستان یکی از مباحثی است که گفتوگوهای عمده بین دو کشور را به خود اختصاص داده است. پاکستان با بحران انرژی روبهرو است و برای اینکه بتواند نیازهای جاری کشور و بخش اقتصادی خود را تامین کند، احتیاج به واردات گاز دارد. برآورد شده است که پاکستان که حداقل روزانه یک میلیون متر مکعب گاز کمبود دارد، ایران با صادرات گاز خود میتواند بخش عمدهای از انرژی پاکستان را حل کند.
وی تاکید کرد: نزدیکترین و مناسبترین راه دریافت گاز برای پاکستان، ایران است و این نکتهای است که همه کارشناسان اقتصادی و انرژی به آن معتقد هستند و آلترناتیوهای دیگری که در این مورد مطرح میشود، هم میتواند بخشی از نیازها را فراهم کند اما اجرایی شدنش نیازمند یکسری شرایطی است که تحقق آنها در حال حاضر دشوار است و هنوز نسبت به تحقق آن نمیتوان خوشبین بود. بنابراین سهلترین و مناسبترین روش گاز ایران است که برای هر دو کشور سودمند است.
کاردار ایران در پاکستان تاکید کرد: اجرای پروژه خط لوله گاز یک موفقیت برد برد برای هر دو کشور است و هر دو از اجرای این پروژه سود فراوانی خواهند برد.
وی با اشاره به گفتوگوهای دو کشور برای صدور برق از ایران به پاکستان نیز گفت: پاکستان با کمبودهای زیادی در بخش برق روبهرو است. ایران در حال حاضر ۷۵ مگاوات برق به پاکستان صادر میکند که در منطقهای که این برق به آن وارد میشود، تحولات بسیار مثبتی ایجاد کرده است که موجب رضایتمندی مردم شده است و درخواست افزایش این مقدار را دارند. همچنین پروژه اجرای صد مگاوات برق در گوادر وجود دارد که توافقات آن نهایی شده است و فعالیتهای اجرایی آن در دست انجام است.
روش به توافقنامه اجرایی هزار مگاوات برق از ایران به پاکستان اشاره کرد و گفت: این توافقنامه اجرا شده است و کارشناسان دو کشور در حال نهایی کردن مذاکرات هستند. ورود این انرژی میتواند به بخش انرژی پاکستان کمک کند. پاکستان به این میزان برق نیاز دارد زیرا گاهی در تابستان شاهد ۱۲ ساعت روزانه خاموشی هستیم. برآورد پاکستان این است که حدود پنج تا شش هزار مگاوات کمبود برق دارد. البته ایران اعلام آمادگی کرده است که اگر مقامات پاکستانی موافقت داشته باشند، میتوان افزایشی داشته باشیم که در صورت توافق این موضوع تامین اعتبار و گفتوگوهای اجرایی است.
کاردار ایران در پاکستان همچنین گفت: پاکستان میتواند تامینکننده بعضی از اقلام کشور ما باشد. گوشت و مواد دامی برای ما با هزینه کمتر تامین کند که میتوان با استانداردهای بینالمللی از این کشور فراهم کرد که این موضوع پیوندهایی را بین بازرگانان ما ایجاد خواهد کرد. در عین حال برنج این کشور میتواند نیازهای ما را در فصولی که با کمبود برنج مواجه هستیم، تامین کند. البته تبادلات غیررسمی نیز بین دو کشور از طریق مرزها انجام میشود که در صورت محاسبه آن حجم روابط دو کشور حدود یک و نیم میلیارد دلار است.
وی همچنین درباره اخباری که در ارتباط با بازداشت پاکستانیهایی که به طور غیرقانونی وارد مرز ایران میشوند نیز گفت: مردم دو کشور در مرزها قومیتهایی هستند که با یکدیگر نسبت دارند. از گذشته به طور طبیعی رفت و آمدهایی داشتهاند. البته باید قوانین و مقررات رعایت شود. کنترل ۹۰۰ کیلومتر مرز دشوار است که بعضا افراد به صورت غیرقانونی از دو کشور از مرز عبور میکنند. گفتوگوهایی بین دو کشور در زمینه کنترل و مدیریت مرزی بین مقامات ایران و پاکستان در جریان است که مدیریت مرزی را به گونهای هدایت میکند که این اقدامها کاهش یابد. متاسفانه نه تنها با قاچاق انسان و مواد مخدر روبهرو هستیم بلکه شاهد ورود غیرقانونی نیز به خاک دو کشور نیز هستیم که این موارد باید در کمیسیونهای مشترک مرزی مذاکره شود و پیشنهاد برگزاری کمیسیون مشترک مرزی به طرف پاکستانی داده شده است. در این دیدارها راهکارهایی بررسی میشود که این موارد کاهش یابد.
کاردار ایران در پاکستان همچنین گفت: بین پاکستان و ایران کمیسیون مشترک کنسولی هر ساله برگزار میشود. سال گذشته کمیسیون مشترک کنسولی در تهران برگزار شد و امسال نیز تاریخ برگزاری این کمیسیون در اسلامآباد به طرف پاکستانی اعلام شده است که منتظر تایید نهایی آن هستیم. در حال حاضر لغو روادید سیاسی و خدمت بین دو کشور وجود دارد اما موضوع لغو گذرنامههای عادی در حال بررسی است.
وی همچنین درباره برگزاری نشست سه جانبه ایران، پاکستان و افغانستان نیز گفت: سال گذشته این نشست در سطح سران سه کشور در اسلامآباد برگزار شد. روسای جمهور و وزیران خارجه به بررسی مشکلات افغانستان و همکاریهای سه کشور برای نزدیکی بیشتر پرداختند. ما برای اینکه بتوانیم به مشکلات منطقه فائق آییم، باید دیدگاههای خود را به هم نزدیک کنیم که در بسیاری از موارد نقاط مشترک وجود دارد. قرار بر این شد که اجلاس سران سه کشور سال آینده در کابل برگزار شود که البته پیش نشستی نیز برگزار خواهد شد که مقرر شد قبل از برگزاری اجلاس سران در کابل وزرای بازرگانی و وزیران خارجه دیدارهای مشترکی داشته باشند و راهکارهای اجرایی همکاری سه کشور را بررسی کنند و به اجلاس سران ارائه دهند.
وی توضیح داد: در حال حاضر در حال رایزنی با کشورهای پاکستان و افغانستان هستیم که اجلاس وزیران بازرگانی سه کشور در اسلامآباد برگزار شود. تاریخ پیشنهادی از جانب طرف پاکستانی ارائه شده است که منتظر نهایی شدن این تاریخ از جانب ایران و افغانستان هستیم.
کاردار ایران گفت: نشست وزیران خارجه در تهران یا کابل برگزار خواهد شد.
وی با بیان این که روابط ایران و پاکستان بسیار تنگاتنگ است و تبادلات دو کشور به صورت مرتب صورت میگیرد، نیز گفت: هفته آینده قرار است اجلاس سه جانبه وزرای مربوط به مواد مخدر سه کشور ایران، پاکستان و افغانستان در تهران برگزار شود که سرپرست وزارت مواد مخدر پاکستان در این اجلاس شرکت میکند.
روش ادامه داد: اقبال جاوید سرپرست وزارت مواد مخدر پاکستان در تهران با مقامات کشور ما نیز دیدار میکند. این اجلاس به میزبانی سازمان ملل و با همکاری ایران در تهران برگزار خواهد شد.
وی افزود: راههای مبارزه و پیشگیری از ورود مواد مخدر، تولید و توزیع آن در این اجلاس بررسی میشود.