معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر در دیدار با معاون دائم دبیرکل کمیسیون ملی مبارزه با مواد مخدر چین گفت: طبق گزارشات سازمان ملل، يكي از كشورهاي ترانزیت مواد پیشساز توليد هروئين به افغانستان، کشور چین است.
به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ بابک دینپرست در این دیدار که در مجموعه فرهنگی شقایق برگزار شد، گفت: هر دو كشور در همسايگي با افغانستان به عنوان بزرگترين كشور توليدكننده ترياك جهان قرار دارند اما بايد توجه داشت كه کشور چین تنها از طريق ولایت بدخشان افغانستان هممرز است اما ایران با حدود ۹۴۵ کیلومتر در مجاورت با افغانستان قرار دارد كه با اين توصيف متحمل حجم تهدید بیشتری است.
معاون كاهش تقاضا و توسعه مشاركتهاي مردمي افزود: طبق گزارش سازمان ملل ؛ ۶۰ درصد تریاک افغانستان به هروئین تبدیل میشود كه برای اين روند تبدیل، ۱۲ هزار تن انواع مواد شیمیایی و غیرشیمیایی مورد نیاز است که ۱۳۰۰ تن آن، ماده شیمیایی انيدرید استيک است، ماده شیمیایی که نه يك ليتر آن در افغانستان مصرف قانونی دارد و نه حتی يك لیتر از آن، در آن کشور تولید میشود.
دينپرست ادامه داد: طبق گزارشات به دست آمده يكي از كشورهاي ترانزیت مواد پیشساز توليد هروئين به افغانستان، کشور چین است، لذا با توجه به آسيبي كه كشورهاي جهان و به خصوص ايران و چين از توليد اين ماده مخدر متحمل ميشوند، ضرورت دارد كه دولت چين طبق كنوانسيونهاي بينالمللي و چهارچوبهاي ابلاغي از سوي INCB نظارت بيشتري بر روند توليد فروش و مصرف مواد پيشساز داشته باشند.
وي اظهار داشت: در این امر ميبايست همکاریهای دو جانبه توسعه يابند و مطمئن هستيم این همکاریها بیشتر به نفع چین خواهد بود؛ چرا که براساس گزارش سازمان ملل یک میلیون و ۲۴۰ هزار نفر معتاد تزریقی در چین وجود دارد که هروئین مصرف میکنند و کشور ایران با تجارب خوبی كه در بخش درمان و کاهش آسیب دارد، میتواند به اين كشور کمک کند.
اين مقام مسوول در ستاد با اشاره به وجود یک میلیون و ۳۲۵ هزار نفر معتاد در کشورمان گفت: اقدامات جمهوری اسلامی ایران در حوزه درمان و کاهش آسیب در منطقه بینظیر است و هم اکنون نیز با وجود ۵۲۳۳ مرکز مجاز درمان و کاهش آسیب در سطح کشور، ۷۵۵ هزار نفر یعنی بیش از ۶۰ درصد جمعیت کل معتادان، تحت پوشش خدمات درمانی این مراکز هستند.
وي در ادامه، بر امضای یادداشت تفاهم همکاری دو کشور در بحث مبارزه با مواد مخدر كه از سالهاي قبل در دستور كار دو كشور قرار دارد، تاکید کرد و گفت: تبادل اطلاعات و توسعه همكاريهي دو كشور در عرصهاي مختلف مبارزه با مواد مخدر، استقرار افسران رابط مبارزه با مواد مخدر در دو كشور، همكاري معاونتهاي قضايي دو كشور، و همچنين همكاري در حوزه درمان و حمایتهای اجتماعی و اجرای برنامههای کاهش آسیب و پیشگیرانه برای جمعیت سالم جامعه از جمله مفاد مهم مورد نظر جمهوري اسلامي ايران است كه ميبايست در یادداشت تفاهم مزبور گنجانده شود.
وي بيان داشت: ۸۹ درصد مراکز درمان و کاهش آسیب در کشور ایران را بخش خصوصی و سازمانهای مردمنهاد مدیریت میکنند و این یعنی توجه به رویکرد اجتماع محور و مشارکت مردم در امر مبارزه با مواد مخدر در ايران.
دينپرست با اشاره به کنترل شیوع ایدز در معتادان تزریقی گفت: ایران توانست شیوع ایدز را از طریق برنامههای کاهش آسیب تا حد قابل توجهي کنترل کند و با توجه به اينكه ده درصد از مجموع معتادان تزریقی در چین مبتلا به ايدز ميباشند، این آمادگی از طرف ایران وجود دارد که تجارب خود را در اين زمينه در اختیار دولت چین قرار دهد.
وي به وضعيت مواد مخدر در افغانستان طي سالهاي گذشته اشاره كرد و افزود: کشورهایی که با هدف برقراری امنیت در سال ۲۰۰۱ میلادی وارد افغانستان شدند نتوانستند امنیت را در آن کشور برقرار کنند و حتی جلوی توسعه مواد مخدر را در افغانستان بگیرند به گونهای که میزان تولید مواد مخدر در آن سال از ۱۸۷ تن حتي به ۸۲۰۰ تن (تولید ۴۱ برابری ) در سال ۲۰۰۸ میلادی رسید، لذا كشورهايي كه در منطقه متحمل بيشترين آسيب از توليد مواد مخدر در منطقه هستند اگر به اصول همكاريهاي بينالمللي در مبارزه با مواد مخدر پايبند باشند حتمابه نتايج خوبي خواهند رسيد.
وی با اشاره به روابط و سابقه چند هزار ساله ايران و چين كه از ديرباز مطرح بوده، اشاره و اظهار كرد: دو کشور علاوه بر همكاريهاي ديگر خود در ابعاد تجاري، اقتصادي و… ، بايد سطح همکاریهاي خود را در حوزه مبارزه با مواد مخدر نيز افزایش دهند و پدیده شوم مواد مخدر را در منطقه کنترل و جلوی گردش پیشسازها را بگیرند.
مواد مخدر مسئله جدی برای ایران و چین است
همچنین لی یو جین معاون دائم دبیرکل کمیسیون ملی مبارزه با مواد مخدر چین در این دیدار، هدف عمده سفر هیات خود به ایران را گسترش و تقويت همکاری دو کشور در بحث مبارزه با مواد مخدر خواند و گفت: مواد مخدر افغانستان مسئله جدی برای دو کشور است و با توجه به تهدیدات ناشی از مواد مخدر به دو کشور، ضروری است که همکاری صمیمیتری میان دو کشور ایجاد شود.
وی افزود: تقویت رفت و آمد میان مسوولان مبارزه با مواد مخدر دو کشور، تبادل نظر و اطلاعات میان قوای قضایی دو کشور، تقویت تبادل اطلاعات در خصوص جنایات حاصل از مواد مخدر، تقویت همکاری در مباحث پژوهشی و تحقیقاتی، تبادل اطلاعات و تجربیات در حوزههای درمان و کاهش آسیب و برگزاری دورههای آموزشی برای پلیس دو کشور و اجرای برنامههای پیشگیری و اطلاعرسانی برای افراد جامعه از جمله مواردی پیشنهادي از سوي چين است که طرفین میتوانند در یاداشت تفاهم مورد نظر مطرح کنند.
به گفته وي؛ در چین با توجه به جمعیت یک و نيم میلیاردی، نزديك به دو میلیون و ۲۰۰ هزار معتاد وجود دارد و ترک اعتیاد در آن كشور به سه روش ترک داوطلبانه، ترک اجباری و اجتماعمدار تقسیم میشود و دولت چين نیز نقش مهم و عمدهای در درمان معتادان به خصوص ترک اجباری دارد.
منبع خبر: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۲/۷/۱۴