استاد دانشگاه شهید بهشتی گفت : مبارزه اجتماعی با مواد مخدر روح حیات بخش جامعه در کاهش آسیب های اجتماعی بوده و بدون آن نمی توان امیدی در مقابله با آن ها داشته باشیم .
سامان ماهوتی در گفت و گو با روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: تقویت زیر ساخت های مبارزه با مواد مخدر اعم از افزایش مهارت های زندگی ، ایجاد نشاط و شادابی ، گسترش امکانات تفریحی و غیره به عنوان زیر بنای روش های زندگی در هر جامعه می تواند ارتقای پیشگیری و مقابله در مورد آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد به مصرف مواد مخدر صنعتی و داروهای روان گردان را افزایش دهد.
وی با اشاره به اینکه نگاه فرهنگی به مسایل پیشگیری ، کنترل و مقابله با اعتیاد به عنوان اصلی ترین آسیب اجتماعی موثرترین دیدگاه برای کاهش مشکلات است، اظهار کرد: پیشگیری های فرهنگی یعنی آموزش از خانواده تا مدرسه ، از مدرسه تا دانشگاه و از دانشگاه تا جامعه و انتقال آموزه های ضروری برای افزایش مهارت های زندگی راه اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر را هموارتر می کند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: بدون یادگیری این مهارت ها هر گونه مبارزه جنبه مقطعی و موقت خواهد داشت .
ماهوتی ، آموزش شیوههای فرزندآوری، فرزندپروری و برقراری تفاهم در خانواده را برای مبارزه با اعتیاد ضروری دانست و گفت: شيوههايي که والدين در تربيت فرزندان خود بهکار ميگيرند، نقش اساسي در تامين سلامت رواني فرزندان آنها دارد.
وي افزود: در سايه ارتباط سالم است که ميتوان نيازهاي فرزندان را شناخت و نسبت به تامين و ارضاي آنها اقدام کرد، هر يك از اين شيوهها اثراتي بر رفتار کودکان دارند که در اين ميان اثرات مخرب و منفي شيوههاي سهل گيرانه و مستبدانه بيشتر است. آنچه اهميت دارد اين است که بهترين شيوه فرزند پروري، شيوه مقتدرانه است که والدين در عين گرم و صميمي بودن با فرزند خود، کنترل کننده و مقتدر هستند.
این روانشناس تصریح کرد: اين شيوه به فرزندان کمک ميکند تا با هنجارهاي اجتماعي بهتر سازگار شوند و همچنين تاثير کمي بر آزاديهاي فردي کودکان دارد. اين کودکان با کفايت، واقع گرا، داراي اعتماد به نفس، فعال، خود نظمبخش و مسئول هستند.
ماهوتی با انتقاد از اینکه بسیاری از والدین از بکارگیری شیوه های درست فرزندپروی غافل می شوند، اظهار کرد: اکثر مشکلات رفتاري کودکان منعکس کننده شرايط پيچيده بين فردي اعضاي خانواده بهويژه والدين است و در بزرگسالی به دلیلی روشهاي تربيتي نادرست والدين و تعاملات معيوب آنها با فرزندان ، به مصرف مواد مخدر روی می آورند.
وي هشدار داد : روبرو شدن نوجوانان و جوانان در عصر حاضر با چالشها و پدیدههای متفاوتی مانند تنوع طلبی، لذت طلبی، عدم حمایتهای عاطفی والدین، کاهش کنترل و نظارت اجتماعی بر رفتار و عملکرد فرزندان، وجود اختلافات خانوادگی، احساس درماندگی در بیان احساسات، عزت نفس پایین، ضعف اعتقادات دینی، بروز مشکلات و اختلالات روحی و روانی، ضعف مهارتهای ارتباطی، ایجاد فریب فرهنگی با ارائه اطلاعات نادرست و نگرشهای غلط مبنی بر تاثیرات مثبت مصرف مواد مخدر و روان گردان، تغییر الگوی مصرف و ارائه صدها نوع مواد مخدر با نامهای جذاب، شکیل و فریبنده و افزایش آمار معتادین و مصرف کنندگان انواع مواد مخدر از جمله مسائلی است که لزوم توجه به جوانان و آسیبهای فراروی آن ها از جمله اعتیاد را به عنوان یک مسئله و بحران بیش تر اشکار می کند.
این روانشناس تاکید کرد: همه گروههای سنی در معرض خطر اعتیاد قرار دارند و سهم جوانان بیش تر از دیگران است، رویکرد بحث اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر امری مهم و ضروری برای دعوت از خانواده ها برای آموزش و آشنایی با مسایل پیشگیری از اعتیاد بوده که با فرزندان خود شیوه های درست رفتاری و تربیتی داشته باشند.
ماهوتي خاطرنشان کرد: همه آحاد جامعه باید در برابر مبارزه اجتماعی با مواد مخدر احساس وظیفه و مسوولیت بیشتری کنند و این موضوع را دغدغه ای اجتماعی ، فرهنگی ، اقتصادی و غیره بدانند.
منبع: روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۵٫۱۱٫۱۷