سخنگوي ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: از نظر ستاد مبارزه با مواد مخدر موضوع عقیمسازی آسیبدیدگان اجتماعی هیچ مطابقتی با دیدگاههای شرعی، اخلاقی و قانونی ما ندارد و با توجه به حقوق همه افراد جامعه، حق زادولد یک حق انسانی است.
به گزارش روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ دكتر پرویز افشار صبح امروز در هشتمين نشست خبری خود با اصحاب رسانه با اشاره به آمار کشفیات مواد مخدر در ۹ ماهه نخست امسال از کشف ۵۳۸ تن مواد مخدر خبر داد و گفت: طي اين مدت شاهد افزایش ۸۰ درصدی کشفیات مواد مخدر بودیم، آمارها نشان میدهد تریاک با ۴۲۴ تن بیشترین سهم را از مواد مخدر مكشوفه به خود اختصاص داده است.
وي افزود: کشف ۸۸ تن حشیش و ۸ تن مرفین نشان از افزایش ۲۰ و ۴۸ درصد اين مواد نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد و در مقابل کشف ۱۳۹۸ کیلوگرم شیشه حاکی از کاهش ۵ درصدی این ماده مخدر است که البته کشفیات سایر مواد مخدر نیز از قبیل گل، ماریجوانا و … با کاهش ۸۱ درصدی همراه بوده است.
سخنگوي ستاد در ادامه با بیان اینکه آمارهای به دست آمده از کشفیات موادمخدر طی سال جاری نشان از تغییر الگوی مصرف دارد، افزود: با کاهش تولید شیشه در کشور و افزایش قیمت این ماده شاهد تغییر الگوی مصرف در کشور هستیم و الگوی مصرف به سمت و سوی مصرف ماریجوانا و گل تغییر مسیر داده که البته این تغییر مسیر به سمت مواد کمخطرتر بوده است.
افشار در ادامه؛ بیشترین سهم دستگاههای کاشف را مربوط به نیروی انتظامی دانست و گفت: ۹۰ درصد مواد مکشوفه توسط نیروی انتظامی، ۷ درصد توسط وزارت اطلاعات و ۳ درصد توسط بسیج انجام شده است.
وي با اشاره به دستگیری بیش از ۲۹۳ هزار و ۳۷۰ مورد در ارتباط با مواد مخدر گفت: میزان دستگیریهای مرتبط با موادمخد در ۹ ماهه نخست امسال ۱۱ درصد رشد داشته که در این میان ۱۹۰ هزار نفر قاچاقچی مواد مخدر دستگیر شدند و مابقی، معتادان متجاهری بودند که دستگیری آنها ۳۰ درصد رشد داشته است، البته در شهر تهران نیز حدود ۱۵ هزار مورد از معتادان متجاهر تحت برنامههای ساماندهی قرار گرفتند.
افشار همچنین با اشاره به گزارشهای جهانی در خصوص افزایش مصرف هروئین به خصوص در کشورهای آمریکای شمالی از افزایش اقتصاد قاچاقچیان خبر داد و افزود: مرکز تحقیقات موادمخدر اروپا هشدارهای جدیدی در خصوص تغییر مسیر کوکائین به سمت کشورهای اروپایی داده و این در حالی است که با توجه به قیمت بالای کوکائین در برخی کشورهای دنیا از جمله کویت که به ازای هر گرم ۳۳۰ دلار معامله میشود شاهد افزایش باندهای قاچاق مواد مخدر در دنیا هستیم.
سخنگوي ستاد به فعالیتهای انجام شده در سال جاری در راستای اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر و مشارکت نهادها دستگاههای مختلف در این امر پرداخت و گفت: شمار NGOهای فعال مواد مخدر از ۲۳۷۱ مورد به ۲۳۶۵ مورد رسیده است.
افشار افزود: تنظیم شیوه نامه با دستگاههای مختلف، حمایت از ۶۷۹ طرح کارآفرینی، برگزاری ۷۱۳ نشست توانمندسازی در استان ها از جمله اقداماتی است که در زمینه مشارک ها انجام شده است. میزان کمک مردم در حاشیه شهرها به معتادان بهبود یافته و خانواده آنها نيز نسبت به مدت مشابه سال گذشته قابل قیاس نیست و نشان دهنده افزایش حساسیت مردم است كه باید بیشتر در این زمینه کار کنیم.
وي با اشاره به آمار سازمان پزشكي قانوني گفت: طبق آمار طي هشت ماهه سال ۹۵ شاهد افزايش ده درصدي ميزان مرگ و مير معتادان هستيم و در عين حال شاهد افزايش مرگ و مير معتادان در موارد حاد بوده ايم.
افشار تصريح كرد: با توجه به شاخصهای بینالمللی حداکثر سهم مرگ و میر ناشی از مواد مخدر در موارد حاد همچون اوردوز، تزريق و بلعيدن مواد حدود ۳۰ درصد باید باشد و در مناطقی که وضعیت بسیار بد است حداکثر ۵۰ درصد است اما اين موضوع در کشور ما حدود ۶۳ درصد است و باید این آمار کاهش یابد.
وی گفت: بر اساس آمار هشت ماهه امسال ۱۶۰۵ نفر بر اثر مواد مخدر جان خود را از دست داده اند که ۱۵۳ نفر زن و مابقی مرد بوده اند.
اين مقام مسئول در ستاد در پاسخ به سوال خبرنگاري در خصوص چرایی تناقض سیاستها در قبال حل مشکل اعتیاد در کشور و اظهارات اخیر معاون استاندار تهران مبنی بر لزوم عقیمسازی معتادان زن متجاهر گفت: مواضع رسمی ستاد و سیاستهای کلان کشور در خصوص مبارزه با اعتیاد و حل این مشکل تنها از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام میشود.
افشار افزود: البته ممکن است هر کدام از مسئولان دستگاههای ذیربط، نظرات متفاوتی را داشته باشند ولی باید توجه داشت که این نظرها صرفاً نظر شخصی آنهاست و هیچگونه ضمانت اجرایی ندارد.
وي بيان داشت: از نظر ستاد مبارزه با مواد مخدر موضوع عقیمسازی آسیبدیدگان اجتماعی هیچ مطابقتی با دیدگاههای شرعی، اخلاقی و قانونی ما ندارد و با توجه به حقوق همه افراد جامعه، حق زادولد یک حق انسانی است که نمیتوان مانع آن شد.
افشار گفت: البته استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری از جمله پیشگیری موقت چند ماهه، از جمله مواردی است که قابل پذیرش و بحث است و زنان معتاد متجاهر که مبتلا به بیماریهای خطرناکی از جمله هپاتیت و ایدز هستند و بارداری آنها باعث انتقال این بیماریهای خطرناک به نوزادان میشود، مي بايست به صورت موردی در کمیسیونهای خاص مورد بحث و بررسی قرار گیرند.
وي در ادامه؛ درباره آمار متناقض از معتادان جمع آوری شده از گورستان نصیرآباد گفت: از مرکز اخوان بازدید داشتیم از مجموع آنها که در گورستان بودند فقط یک نفر به اخوان آمده و مابقی معتاد متجاهر نبودند و بخش قابل توجهی از اين بي خانمان ها به گرمخانه ها رفته اند که نشان می دهد درد اصلی آنها اعتیاد نبوده است.
سخنگوي ستاد همچنين درخصوص شنیدههایی مبنی کشت خشخاش در کشور گفت: رسمی کردن کشت خشخاش در کشور ما موضوعیت ندارد. قبل از انقلاب کشت شقایق انجام میشد.
افشار درباره مخدر کتامین گفت: کتامین مخدر نیست و دارویی است که در بیهوشی استفاده میشود و قابلیت انحراف و سوء مصرف دارد اما آمارهای مصرف آن در ایران در سطحی نبوده که به بحران تبدیل شود با این حال مکانیسم های نظارتی و کنترلی را تقویت کردهایم تا مشکل آفرین نشود.
وي در خصوص اقدامات انجام شده برای مهار تولید و صادرات شیشه گفت: زمانی مطرح بود که شیشه از ایران تولید و به کشورهای آسیای جنوب شرقی می رود. بازار داغی در آنجا از مواد محرک ایجاد شده بود و در کشور ما پیش ساز آمفتامینها بیش از حد بود و قیمتش به شدت پایین آمده بود، عدهای ریسکش را میپذیرفتند تا به کشورهای دیگر بفرستند که با اقدامات انجام شده این میزان به حداقل رسیده است و کسانی که مبادرت به این امر کنند مجازاتهایی برایشان وجود دارد و محدودیتها باعث شده ارسال مواد از ایران بسیار محدود شود.
افشار در پاسخ به پرسش خبرنگاري درباره اظهارات متناقض پیرامون راه اندازی مراکز درمان و کمپهای ترک اعتیاد دانش آموزی و تصمیم ستاد برای شناسایی و درمان جمعیت معتاد دانش آموزی گفت: برنامه یا مرکز خاصی برای دانش آموزان چه به صورت بستری و چه سرپایی نداریم.
وي ادامه داد: آمار دانش آموزان معتاد بسیار حداقلی است و ساز و کار درنظرگرفته شده از سوی ما و وزارت آموزش و پرورش غربالگری و مدیریت موردی و مشاوره برای دانش آموزان پرخطر است که شناسایی می شوند.
سخنگوي ستاد با بیان اینکه از میان این افراد تعداد قلیلی ممکن است نیاز به درمان داشته باشند ادامه داد: اینها به آن دسته از مراکز ما که تخصص و تبحر بیشتری دارند و از روانشناسان قوی و آموزش دیده برخوردار هستند ارجاع می شوند. ما مرکز درمان اعتیاد دانش آموزی نداریم و بنا نداریم چنین مراکزی ایجاد کنیم.
افشار افزود: برنامهای در خصوص راهاندازی مراکز درمان اعتیاد نوجوانان زیر ۱۷ سال داریم که خاص دانش آموزان نیست و افرادی هستند که ممکن است درس را رها کرده و به کار مشغول و کودک کار و مانند آن باشند؛ علت این اقدام هم این است که جمعیت تحت پوشش درمان اعتیاد گروه سنی ۱۸ تا ۶۵ سال هستند و معتادان کمتر از ۱۸ سال باقی میماندند، البته باید تاکید کنم این مراکز کمپ نیستند بلکه بخش هایی در بیمارستان کودکان هستند و اکنون در سه تا چهار استان چنین مراکزی فعالاند و اگر ضرورت داشته باشد راهاندازی می شود.
به گفته وی مراکز بهاران نیز مراکز توانمند سازی معتادان بهبود یافته ویژه زنان و مردان است و برای نوجوانان زیر ۱۷ سال راهاندازی نمیشود.
افشار همچنين در پاسخ به سوالي در خصوص مصاحبه فاطمه دانشور و ارائه گزارشی از سوی وی نسبت به شناسایی بیش از ۲۶۰ نوزاد متولد شده از مادر معتاد در شهر تهران گفت: باید توجه داشت که تمام نوزادان متولد شده از مادر معتاد به دنیا آمده از مادران متجاهر نیستند و طبق بخشنامه وزارت بهداشت، بیمارستانها مکلف شدند تا نسبت به شناسایی زنان معتاد باردار اقدام کنند و پس از به دنیا آمدن نوزادان طبق پروتکل ابلاغی روند درمان نوزادان و معرفی آنها به بهزیستی را پیگیری کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آماری از نوزادان متولد شده از مادر معتاد در کشور وجود دارد یا خیر، گفت: در حال حاضر هیچ آماری از تعداد نوزادان متولد شده از مادر معتاد در سراسر کشور نداریم.
منبع: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۵٫۱۰٫۱۳