براساس گزارش روزنامه آمريكايي لس آنجلس تايمز تحريم هاي بين المللي از عوامل اصلي افزايش قاچاق و مصرف مواد افيوني و روانگردان ها در ايران مي باشد.
به گزارش روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر، محمود بيات مديركل روابط بينالملل ستاد با اشاره به انتشار گزارش اخير روزنامه ” لس آنجلس تايمز ” كه بر اساس اظهارات دست اندركاران درمان معتادان در كشور راجع به وضعيت شيوع اعتياد و اقدامات فراگير درمان معتادان تنظيم شده است، گفت: اين نشريه عوامل فراواني اعتياد را ناشي از همجواري كشورمان با افغانستان به عنوان عمده ترين منبع توليد مواد افيوني در جهان دانسته است و همچنين از واقع شدن جمهوري اسلامي ايران در مسير ترانزيت مواد از منشاء افغانستان به مقصد كشورهاي اروپاي غربي به عنوان عامل تسهيل كننده اين مسئله نامبرده است.
وي افزود: خبرنگار غير ايراني اين گزارش، تحريم هاي بين المللي را از عوامل اصلي قاچاق و مصرف مواد افيوني و روانگردان ها در ايران قلمداد كرده و اشاره غير مستقيمي به عوامل برونزاي اقتصادي در بروز اين مسئله دارد.
مديركل روابط بين الملل ستاد در ادامه به هزينههاي دهها ميليون دلاري جمهوري اسلامي ايران براي انسداد و استحكامات مرزي شرقي كشور با هدف مقابله با قاچاق مواد مخدر را از ديگر نكات مثبت اين گزارش و انعكاس اقدامات جمهوري اسلامي ايران در عرصه جهاني عنوان كرد.
بيات افزود: در اين گزارش نسبتا واقع بينانه، برنامه جامع كاهش آسيب كشورمان تشريح و به اجراي طرح جمع آوري معتادان “متجاهر” اشاره شده و اين حركت را تلاشي در جهت ساماندهي كارتن خواب ها دانسته است و در همين راستا برنامه جامع درماني در بيش از ۸۰۰۰ كلينيك بازتواني به شيوه درمان با متادون در سراسر كشور را مورد تاكيد قرار داده است.
وي گفت: در ادامه اين گزارش راجع به مشكل چالش برانگيز مجازات اعدام كه اغلب از سوي دول غربي و محافل حقوق بشري مطرح مي شود، از جنبش اخير قانونگذاران (نمايندگان مجلس) و كنشگران اجتماعي با هدف لغو “مجازت اعدام” براي مرتكبين جرايم غير خشن نام مي برد و آن را در حال تقويت مي داند.
بيات افزود: اين گزارش يادآور ميشود كه گرچه آمار دقيقي از تعداد مصرف كنندگان و معتادان مواد مخدر در دسترس نمي باشد و ليكن حسب گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC)، نرخ شيوع مصرف مواد مخدر در ايران ۲٫۷۵ درصد برآورد ميشود كه اين رقم در خصوص ايالات متحده امريكا ۶٫۸ درصد تخمين زده شده است.
منبع: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۵٫۱۰٫۰۷