دبير شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوي گفت: گسترش آسیبهای اجتماعی بویژه مصرف موادمخدر و روانگردان در مراكز آموزشي و دانشگاهي از موضعات نگران كننده عصر حاضر است که شناخت ابعاد مختلف پديده هاي آسيب زا و پيشنهاد راهكارهاي عملي مي تواند در جهت مهار و كنترل آسيب ها موثر باشد.
به گزارش روابط عمومي شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوي ، به همت اين شورا ، سازمان امور دانشجویان، مرکز مشاوره و مددکاری دانشگاه فردوسی و با همکاری کانون دانشجویی همیاران سلامت روان همایش منطقه ای و نمایشگاه دانشجویی “دانشگاه عاری از دخانیات” در دانشگاه فردوسي مشهد برگزار شد.
ابراهيم قربان زاده دبير شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوي در اين همايش گفت: از جمله موضوعهای نگران کننده حال حاضر و يكي از چالشهاي پيش روي دست اندركاران حوزه آموزش، گسترش آسیبهای اجتماعی بویژه مصرف موادمخدر و روانگردان در مراكز آموزشي و دانشگاهي است که شناخت ابعاد مختلف پديده هاي آسيب زا و پيشنهاد راهكارهاي عملي و اجراي سياستهاي كاربردي مي تواند در جهت مهار و كنترل آسيب ها موثر باشد.
وي خاطر نشان كرد: مهمترین بخش کنترل مصرف دخانیات، فرهنگسازی و آموزش مضرات مصرف دخانیات از سنین پایین به فرزندانمان استو در این میان دوران دانشجویي با توجه به ويژگيهاي خاص و اهميت و نقش بارز دانشجويان در آينده سازي كشور از ديد سياستگزاران سلامت از جايگاه ويژهاي به منظور پيشگيري از مصرف سيگار و مواد مخدر برخوردار است.
دبير شورا با اشاره به لزوم اقدامات پيشگيرانه در مراكز دانشگاهي افزود: نوع نگرش نسبت به دانشگاه، محیط دانشگاهی، در دسترس بودن مواد، آگاهی از سیاستها و قوانین دانشگاه و پیش زمینه خانوادگی دانشجویان از جمله عواملی می باشندکه در میزان سوء مصرف مواد، توسط دانشجویان تأثیر چشمگیری دارند به این معنا که وجود یک محیط دانشگاهی امن و مناسب برای تبادل مواد در میان دانشجویان با گرایش دانشجویان به سوء مصرف ارتباطي مستقیم و تنگاتنگ دارد.
قربان زاده با اشاره به ضرورت اجتماعي شدن امر مبارزه با مواد مخدر خاطر نشان كرد: دخیل نمودن دانشجویان و اساتيد در اجراي طرح هاي پيشگيرانه منجر به اجتماعی شدن امر مبارزه با مواد مخدر است که در سیاستهای ستاد مبارزه با مواد مخدر به جدیت دنبال می شود زیرا بدون حساس سازی آحاد مردم جامعه مخصوصا قشر تحصیلکرده و دانشجو برنامه ها و سیاست های پیشگیرانه قابل اجرا نبوده و به نتیجه مطلوب نیز نمی رسد.
وي افزود: با درگیر شدن تمام بخشهای دانشگاهی، این محیط تحت پوشش برنامه های پیشگیری قرار گرفته که مسئولین با تحکیم قوانین مربوطه،ارائه برنامه های آموزشی، ارائه برنامه ها و امکانات فوق العاده و طرح برنامه های جایگزین، از جمله برنامه های سالم و عاری از مواد در محیط دانشگاه، می توانند نقش اساسی در این زمینه ایفا کنند.
قربان زاده ادامه داد: ستاد مبارزه با مواد مخدر نيز در راستاي حساس سازي جامعه دانشگاهي و علمي كشور مخصوصاً دانشجويان، حمايت از پايان نامه هاي دانشجويي با موضوع اعتياد و مواد مخدر را در دستور كار خود قرار داده است و با تعيين ۲۰۵ موضوع پايان نامه اي و ۵۱ عنوان پژوهشي زمينه همكاري جامعه علمي را در راستاي تقويت بنيانهاي علمي و ادبيات تئوريك مبارزه با مواد مخدر فراهم نموده است.
لزوم مشارکت تشکلهای دانشجویی در تحقق “دانشگاه عاری از دخانیات”
مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در همایش منطقهای «دانشگاه عاری از دخانیات» که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد،گفت: اگر میخواهیم دانشگاه عاری از دخانیات داشته باشیم، باید همه نهادهای رسمی دانشگاه و تشکلهای دانشجویی در تعیین خطمشی پایکار باشند.
دکتر حمید یعقوبی اظهار کرد: صدها دانشگاه در جهان وجود دارد که در آنها سیگار کشیده نمیشود و تصمیم دانشگاه عاری از دخانیات با ما آغاز نشده است؛ اما متاسفانه در لیست دانشگاههای عاری از دخانیات هنوز اسمی از دانشگاههای ایران نیست.
وی افزود: ما مرکز مشاورهای ایستاده، پویا و در کنار دانشجو میخواهیم نه مرکزی که منتظر دانشجو میماند تا به او مراجعه کند.
مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم خاطرنشان کرد: اگر دانشجوی سیگاری یا مصرفکننده داشته باشیم، در پرورش نیروی کارآمد ناتوان بودهایم.
یعقوبی تصریح کرد: ما بهعنوان کانون همیاران، یک نهاد غیردولتی غیرسیاسی هستیم، بنابراین در حیطه وظایف ما نیست که پرچم این حزب و آن حزب را بلند کنیم، بلکه وظیفه ما سالمسازی دانشجویان است.
وی تاکید کرد: وظیفه دانشگاه تنها پرورش نیروی متخصص نیست، بلکه وظیفه خطیر دیگر آن پرورش نیروی کارآمد و سالم است.
مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم اظهار کرد: انتظاری که از کانون همیاران سلامت روان داریم این است که خود اعضای کانون تبدیل به یک بازوی فکری مناسب و قوی برای مرکز مشاور دانشگاه شوند.
یعقوبی در خصوص مشکلات یک دانشجو در بدو ورود به دانشگاه، عنوان کرد: از جمله چالشهایی که دانشجو در هنگام ورود به دانشگاه با آن روبرو میشود، دوری از خانواده و استقلال است. ما در دوران دانشآموزی با حداکثر دخالت خانواده در زندگی دانشآموز روبرو هستیم؛ اما در عرض سه ماه با ورود دانشآموز به دانشگاه جایگاه وی در خانواده تغییر میکند.
مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم ادامه داد: از طرفی مشکلات دوران دانشجویی ممکن است برای برخی از آنان بیشتر باشد که از دلایل آن میتوان وابستگی به خانواده را نام برد. مسئله دیگر این است که دانشآموزان در دوران مدرسه تمام دوران مطالعه خود را زیر نظر خانواده و گاهی موسسات میگذرانند؛ اما دانشگاه شیوه مطالعه دیگری را میطلبد.
یعقوبی خاطرنشان کرد: دانشگاه کتاب محور نیست، بلکه کتب محور است و اساتید مختلف هرکدام شیوه تدریس خاص خود را دارند. برخی از دانشجویان ممکن است رشته تحصیلی خود را دوست نداشته باشند و یا بدون پیشفرض ذهنی و آمادگی قبلی در دانشگاه قبول شوند و بر همین اساس به فضای آن بیرغبت شوند.
وی تصریح کرد: دانشجو باید با قومیتهای مختلف آشنا شود؛ دانشگاه فضایی چند فرهنگی است و این مسئله نیز از چالشهایی است که دانشجو با آن روبرو است.
مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم اظهار کرد: فضای مدرسه تک جنسیتی اما فضای دانشگاه در ۹۹ درصد موارد همراه با اختلاط جنسیتی است که ممکن است باعث چالشها و مشکلات احساسی برای دانشجویان شود. از طرفی سن پختگی دانشجویان چهار سال عقبافتاده است در حال حاضر نمیتوان گفت که جوان ۱۸ ساله عملکرد اقتصادی و سیاسی دارد. سن نوجوانی در ایران و جهان تا ۲۲ سالگی افزایش پیدا کرده است و این فرد باید از پس مشکلات بر بیاید.
یعقوبی اضافه کرد: این جوان اگر نتواند مشکلات خود را حل کند، میتواند به سراغ منابع حمایتی نظیر مراکز مشاوره، دفتر رهبری، یا خانواده برود؛ اما یکی از بخشهای رجوع اصلی دانشجویان، خود آنان هستند.
مدیرکل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم عنوان کرد: نظریههای مختلفی در ارتباط با فشار گروه همسالان وجود دارد؛ بهخصوص اگر دانشجوی کمی خجالتی نیز باشد، بنابراین دانشجو باید به سراغ دوستان خوب برود.
یعقوبی با بیان اینکه یکی از فضاهایی که شرایط مطلوبی را برای دانشجو به وجود میآورد، کانون همیاران سلامت روان است، خاطرنشان کرد: این مرکز تشکلی است که قرار است با حمایت سازمان معاونت فرهنگی و سازمان امور دانشجویی فعالیت خود را پیگیری کند.
وی ادامه داد: وظایف اصلی این کانون در مرحله اول جذب و حمایت دانشجو و در مراحل بعدی حمایت از دانشجویان نیازمند و افزایش روحیه نوعدوستی از آن است.
برگزاري ۴ پنل تخصصي و مسابقه دانشجويي با موضوع پيشگيري اوليه از اعتياد
دكتر حسين كارشكي رئيس مرکز مشاوره و مددکاری دانشگاه فردوسی گفت:به منظور پیشگیری از اعتیاد با مشارکت دانشجویان ، همایش منطقه ای و نمایشگاه دانشجویی با عنوان “دانشگاه عاری از دخانیات” با همکاری کانون های دانشجویی همیاران سلامت روان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی منطقه ۹ و استان خراسان رضوی در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
وي افزود:این همایش به همت ستاد مبارزه با مواد مخدر،سازمان امور دانشجویان، مرکز مشاوره و مددکاری دانشگاه فردوسی و با همکاری کانون دانشجویی همیاران سلامت روان برگزار شد.
دكتر كارشكي با اشاره به روند اجرايي اين همايش خاطر نشان نمود:همایش منطقه ای و نمایشگاه دانشجویی در دو بخش اساسی برگزار خواهد شد.در بخش اولمسابقه دانشجویی پیرامون موضوع دانشگاه عاری از دخانیات در قالب های کتاب، مقاله، پژوهش، عکس، نقاشی، کاریکاتور، فیلم کوتاه و نمایشنامه، می باشد.
وي افزود:بخش دوم متشکل از دو پنل تخصصی است که هدف این پنل ها تبین نقش کانون های همیاران سلامت روان در توسعه و ترویج برنامه های بهداشت روانی در دانشگاهها است.
دكتر كارشكي با اشاره به لزوم آموزش هاي علمي و مدون پيشگيري از اعتياد در دانشگاه ، خاطر نشان كرد: دو پنل ديگر نيز در روز همایش باموضوع نقش کانون همیاران سلامت روان در بهداشت روانی دانشجویان و علل مصرف دخانیات و مواد مخدر در محیط های دانشگاهی تشکیل شد.
لازم به ذکر است این همایش در تالار رودکی مجتمع کانون های فرهنگی و هنری دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
منبع: روابط عمومي شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوي۹۵٫۰۹٫۰۲