معاون عرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: سال گذشته ۱۶۸ تن مواد مخدر در کشور کشف شد که ۷۸ درصد آن در مرزهای شرقی یعنی سه استان سیستانوبلوچستان، هرمزگان و کرمان بود.
به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، امروزه نظام اسلامی در مقابله با مواد مخدر از تمامی ابزارها استفاده میکند تا جوانان و جامعه را از خطر این بلای خانمانسوز مصون سازد به طوری که اکنون جمهوری اسلامی ایران در عرصه مبارزه و مقابله با قاچاق مواد مخدر در منطقه پیشقراول است.
سفر معاون عرضه و امور بینالملل ستاد مبارزه با مواد مخدر به استان کردستان فرصتی شد تا برای تشریح وضعیت و چگونگی مقابله با مواد مخدر و برنامههای این ستاد برای پیشگیری در حوزه خارجی و داخلی کشور، با سردار اسدالله هادینژاد مصاحبهای کوتاه داشته باشیم.
فارس: جناب هادینژاد، افغانستان بیشترین مواد مخدر را در جهان تولی میکند و به دلیل هممرز بودن با کشورمان در نوار شرقی، ایران از پیامدهای آن مصون نیست، بفرمایید برای جلوگیری از این موضوع چه برنامهای دارید؟
هادینژاد: با برنامهریزی که در نوار مرزی شرق کشور از سالهای گذشته با توجه به تجربیاتی که بود، مسیر عمده تولید مواد مخدر و تریاک در افغانستان و تبدیلش به هرویین و انتقال آن به سمت مرزهای ما از این مسیر اتفاق میافتاد، کاروانها و حرکت طوری بود که بالاخره باید با موانعی مسیر مسدود میشد، طی این سالها این مسیر مسدود شده است و هرجا که امکان داشته، با برجک، پاسگاه، کانال، جاده، سیم خاردار و دیوار تقریبا مرزمان با افغانستان از شمالیترین نقطه که نقطه مشترک مرزی ما با ترکمنستان و جمهوری اسلامی افغانستان است، تا پایینترین نقطه که مرز مشترک ما با جمهوری اسلامی افغانستان و پاکستان است تقریبا مسدود است.
امروز ما اخیرا که بازدیدی هم از آن مرز داشتیم، قاچاقچیها به سمتی رفتهاند که از منجنیق برای پرتاب آن به داخل کشورمان استفاده میکنند، دیگر امکان حرکت خودرویی برای آنها میسر نیست و کاملا این مسیرها مسدود شده است.
به وسیله نفر یا به وسیله منجنیق ممکن است بستهای پرتاب کنند و این کنترل شده است، مرز جنوب هم عمدتا مواد را به سمت پاکستان انتقال میدهند و داخل پاکستان از بعضی از نقاط که هنوز ایجاد موانع آن تکمیل نشده است گاها ممکن است بتوانند ورودهایی به خاک جمهوری اسلامی انجام دهند.
آنچه که پیشبینی خود دفتر «یو.ان» در کابل و همچنین بررسی خود ما است، در حوزه افغانستان برای عبور از ایران و رفتن به سمت بازارهای هدفشان که بیشتر در اروپا است، در مسیر بالکان به سمت جمهوری اسلامی حرکت میدهند که ما با این موانعی که جدیدا داریم ایجاد میکنیم به احتمال زیاد چیزی حدود۲۰ درصد دیگر انسدادمان کامل است و اینها باید مسیر را به سمت دریا ادامه دهند یا در مسیرهای دیگر تا ۲۵ درصد مسیرشان مسدود میشود.
مسیر اقیانوس هند و خلیج فارس دو مسیر احتمالی آینده قاچاقچیان مواد مخدر است که اینها ممکن است از این مسیرها استفاده کنند اگرچه این مسیرها برایشان خیلی پرهزینه است و صرف نمیکند اما با این وضعیت ما در حال پیشبینی و پیشگیری هستیم که بتوانیم راههای بعدی را هم مسدود کنیم که اصلا برای اینها صرف نمیکند که بخواهند از جمهوری اسلامی عبور کنند که موجب شود نشت کند و در خود کشور تبعاتی داشته باشد.
فارس: در بعد داخلی وضعیت مقابلهای با توزیع مواد مخدر چگونه است؟
در بُعد داخل هم، اولویتها را ما در استانهای شرقی قرار دادیم، در سال گذشته حدود ۱۶۸تن کشفیات مواد مخدر داشتهایم که حدود ۷۸ درصد این میزان مواد در مرزهای شرقی اتفاق افتاده است یعنی سه استان سیستانوبلوچستان، هرمزگان و کرمان بیشترین کشفیات را داشتهاند.
سگهای موادیاب، گلوگاههای سیار و نیروهای متخصص و دستگاه بادی اِسکنر، تواناییهایی که داشتیم در این مسیر سازمان دادیم و توانستیم مسیر را کنترل کنیم از این ۶۱۸ تن که اعلام کردم، حدود ۸۹ درصد کشفیات نیروی انتظامی بوده و بقیه سایر دستگاههای مقابلهای که توانستند بهترین عملکرد را در سال گذشته داشته باشند.
فارس: آیا باندهای سازمان یافتهای هم در این مسیر شناسایی کردهاید؟
در مجموع محمولههایی که گرفته میشود تمام آن شبکههای مربوطهاش را شناسایی و اموالشان را حتی در بعضی از مراحل نسبت به تغییر و تحولات و جابجایی پولهایشان پیگیری میشوند.
فارس: در نوار مرزی غرب هم که شامل استانهای آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه و ایلام است، گاها کشفیاتی صورت میگیرد، آیا برنامهای برای مرزهای غربی دارید؟
ما اطلاعاتی داریم که در مرزهای غربی مواد مخدر سنتی به آن صورت نداریم، عمدتا پیشساز مواد صنعتی وارد میشود و به صورت کولبری است که آن هم در برنامهها و پیشبینیهایی که کردیم در برنامه بازدیدمان است و برنامه داریم که اقداماتی انجام شود که اگر خلاءهایی در مرز وجود دارد این خلاءها پوشش داده شوند.
شناسایی مواد شیمیایی مشکل است و کمتر نسبت به آن شناخت دارند، برنامههای آموزشی دیدهاند.
ما گمرک پرویزخان در کرمانشاه را بازدید کردیم، سایر گمرکها هم در کل کشور، تا کردستان که آمدیم آنها را هم مورد بازدید قرار دادیم. در کشفیات پیشسازها موفق بودند، همه دستگاهها عملکرد خوبی داشتند.
دنبال این هستیم که اگر خلاءهایی وجود دارد و به صورت محمولههای کوچک و انفرادی موردی وارد شود آنها را جلوگیری کنند و این آمادگی هست که انشاءالله بتوانیم به حدی برسیم که امکان استفاده و تبدیل و تولید مواد شیمیایی را در داخل نداشته باشیم.
فارس: همان خلاءهای که اشاره کردید در استان کردستان موجود است چون اگر خلائی نبود مسؤولین دستگاههای امنیتی قطعاً از عدم توجه به انسداد مرزها انتقاد نمیکردند…
به دلیل اقداماتی که ما در کل کشور انجام دادیم، در سال گذشته شیشه به کیلویی۸۰ میلیون تومان رسید در صورتی که قبل از آن کیلویی ۲۰ میلیون تومان بود، هماهنگی که در غرب اتفاق افتاد، در داخل برخوردی که با این شبکههای باندی تولید مواد صنعتی شد، این مواد گران شد و اساساً بخشی از این تولیدکنندهها الان از کشور خارج شدهاند.
در سال گذشته و اوایل امسال محمولههایی کشف کردیم که از مرز افغانستان و پاکستان وارد کشور ما شد این نشان میدهد که مبارزه در داخل جدی است.
فارس: آیا همینقدر که حساسیت بر اینکه مواد وارد کشور ما شود این حساسیت برای خروج مواد از کشور هم وجود دارد یا نه؟
هدفگذاری که در سال گذشته شد چهار استان در اولویت یک بودند، استان سیستانوبلوچستان، کرمان و هرمزگان در شرق و آذربایجان غربی در غرب. اساساً آذربایجان غربی بیشترین مسیر خروج بود چون ما با اقلیم کردستان عراق در آن نقطه هممرز بودیم و آنها کنترل زیادی نداشتند.
این چهار استان جزو اولویتهایی بودند که امسال هم باز آقای دبیرکل تاکید کرد و باز جزو اولویتها هستند و بیشترین کشفیات در خروج، معمولا هرویین یا مورفین است که اینها محمولههایی هستند که با جاسازیهای مختلف ممکن است از افغانستان یا از جایی دیگر بیاید و بخواهند خارج کنند که ما بیشترین محمولهها را در محور خروج از این حوزه داریم و معمولاً متوقف میکنند و کشف میکنند و اموال زیادی هم از قاچاقچیان در همین مسیر شناسایی و کشف و ضبط شده است.
فارس: بیشترین کشفیاتی که صورت میگیرد، چه موادی است؟
تریاک وشیشه.
فارس- این همه کنترل در بحث ورود و خروج مواد مخدر در کشور انجام میشود و کشفیات بالای مواد نیز حاکی از عزم جدی در برخورد با مواد مخدر و تهیهکنندگان و توزیعکنندگان است، اما متاسفانه اکنون شاهد ساخت مواد صنعتی در کشور هستیم که خطرناکتر از مواد سنتی است و این جامعه به ویژه قشر جوان ما را تهدید میکند، آیا اقدامی در برخورد و یا ممانعت از این مسئله شده است؟
اقداماتی که انجام میشود در حوزه مقابله، یک سری اقدامات پیچیده و همه جانبه است یک اقدام انفرادی نیست، بخاطر اینکه اگر ما بخواهیم نسبت بگیریم در سال گذشته نسبت به سال قبل آن، کشف کارگاهها کاهش پیدا کرد چرا که دو کارگاه مهم و بزرگ را در حوزه مرکز هدف قرار دادند که اینها توزیعکننده عمده مواد شیمیایی بودند.
برای پیشسازها امروز دیگر مانند گذشته نیست که کارگاهها ۵۰ کیلوگرم، ۱۰۰ کیلوگرم یا ۲۰۰ کیلوگرم مواد بتوانند تولید کنند، کارگاهها به سمت کوچکسازی و آشپزخانهای شدن رفتهاند و محمولههای بسیارکم تولید میکنند، سیستمها را هم آنقدر پیچیده میکنند که اگر مامورها بیایند سریعا بتوانند معدوم کنند.
محمولههای سنگینی که قبلا در پیشسازها مشاهده میشد حال دیگر وجود ندارد نه کشف میشود نه میتوانند چنین کاری انجام دهند.