معاون كاهش تقاضا و توسعه مشاركت هاي مردمي ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: اعتیاد یکی از تهدیدات مهم هر جامعه است که نقش عمدهای در ایجاد آسیبها و انحرافات اجتماعی دارد و نیرو و سرمایه انسانی هر کشور را هدف قرار می دهد.
به گزارش روابط عمومي شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوي؛ کارگاه آموزشی منطقه ای توانمندسازی سازمانهای مردم نهاد در حوزه کنترل و کاهش تقاضا مواد مخدر و روانگردان منطقه شرق و شمال شرق كشور (سطح ۲ کشور) در مشهد مقدس برگزار شد.
پرویز افشار معاون کاهش تقاضا ستاد گفت: اکنون نیم درصد از سازمان های مردم نهاد در حوزه اشتغال برای معتادان بهبود یافته فعالیت دارند و این موضوع نیازمند توجه بیشتر است.
وي افزود: انتظار می رود با فعالیت سازمان هاي مردم نهاد در عرصه مبارزه با مواد مخدر در کشور، تمرکز بیشتری برای موضوع اشتغال معتادان بهبود یافته صورت گیرد.
معاون کاهش تقاضاي ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: بر اساس برنامهریزی های انجام شده در برنامه ششم توسعه کشور، باید ۲۵ درصد از تقاضا برای مواد مخدر کاسته شود و این افق توسعه با همکاری همه ارگانها و عزم ملی دست یافتنی است.
وي افزود: اعتیاد یکی از تهدیدات مهم هر جامعه است که نقش عمدهای در ایجاد آسیبها و انحرافات اجتماعی دارد و نیرو و سرمایه انسانی هر کشور را هدف قرار می دهد و به تدریج آن ها را از چرخه فعال جامعه خارج می کند که باید توجه داشت که بخش عمدهای از این نیروی انسانی را کارگران تشکیل میدهند که بخش تولید را در هر کشوری بر عهده دارند و حاصل کار آن ها میتواند توسعه پایدار را به دنبال داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه برگزاری دوره های آموزشی و حرفه آموزی برای این افراد بسیار تاثیرگذار است، تاکید کرد با توجه بیشتر به مقوله اشتغال معتادان بهبودیافته می توان از بازگشت دوباره آنها به اعتیاد تا حدود زیادی جلوگیری کرد.
افشار افزود: از آنجا که برخی از معتادان بیکاری را عامل مهمی برای سوق دادن به اعتیاد و مصرف مواد مخدر می دانند، تلاش خواهیم کرد با همکاری سازمان های مردم نهاد و دستگاه های اجرایی زمینه اشتغال این افراد را جهت بازگشت به آغوش گرم خانوادهایشان فراهم کنیم.
اين مقام مسئول در ستاد با اشاره به اینکه دولتبا ساز و کار و بودجه مشخص به تنهایی نمی تواند با اعتیاد مبارزه کند، بیان داشت: باید مقابله با اعتیاد را به درون جامعه برد و از یک مساله اجتماعیبه یک دغدغه و مساله جمعی تبدیل کرد.
افشار تاکید کرد: سازمانهای مردمنهاد و انجمنها، در بحثپیشگیری اولیه، درمان، حمایتهای اجتماعی، درامر مقابله با اعتیاد فعالیت بیشتری داشته باشند.
وي خاطرنشان کرد: ستاد مبارزه با مواد مخدر با همکاری سازمان های مردم نهاد تمام تلاش خود را برای ایجاد فرصت های شغلی معتادان بهبودیافته انجام داده است به طوری که ۳۵ میلیارد ریال تخصیص اعتبار حمایتی در سال ۱۳۹۴ برای این سازمان های مردم نهاد داشتیم.
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر گفت، برای اجرای ۶۰ طرح اشتغالزایی با ظرفیت ۵۲۲ نفر در سال گذشته، ۳۶ میلیارد ریال اعتبار تخصیص داده شد.
افشار در ادامه خاطرنشان کرد: اکنون براساس آمار دو هزار و ۲۷۱ سازمان مردم نهاد در عرصه مبارزه با مواد مخدر فعالیت دارند که ۴۳ درصد در برنامه های پیشگیرانه، ۵۴ درصد در درمان و کاهش آسیب و نیم درصد در حوزه اشتغال و صیانت و حمایت های اجتماعی معتادان بهبود یافته فعال هستند.
به گفته وی، براساس آمارها ۸۰ درصد معتادان پس از درمان نیز دوباره به مصرف مواد مخدر روی می آورند که اگر زمینه اشتغال آنان فراهم شود و حتی در صیانت از آنها و خانواده هایشان قدم هایی برداشته شود، این آمارها کاهش می یابد.
وی، افزایش سطح آگاهی و استمرار آموزشهای پیشگیری از اعتیاد را مهم برشمرد و گفت: یکی از راهبردهای مهم در مبارزه همه جانبه با مواد مخدر، توسعه دانش پیشگیری از اعتیاد بمنظور برنامهریزی در کانونهای هدف و همچنین ارتقای دانش تخصصی و سطح آموزشی نیروهای انسانی در سطح جامعه است.
افشار، اظهار داشت: پدیده اعتیاد مقوله ای است که ظهور آن به دلایل متعددی از جمله فرهنگی، اجتماعی، جسمی، روانی، اقتصادی، خانوادگی است که مقابله با آن نیز نیازمند هم افزایی و اقدام مشترک و همه جانبه از سوی متخصصین این امر است. در خصوص دانش مقابله با مواد مخدر سنتی، غنی هستیم اما لازم است با توسعه و ترویج آموزش ها، اطلاعات و دانش عمومی را در بحث مقابله با مواد مخدر صنعتی نیز افزایش دهیم.
معاون کاهش تقاضاي ستاد گفت: در برنامه پنجساله ششم توسعه کشور باید ۲۵ درصد کاهش اعتیاد را در کشور محقق کنیم که براساس این سیاست باید سالانه پنج درصد از اعتیاد در کشور کاسته شود. این موضوع علاوه بر اراده خود معتادان، حمایت های اجتماعی و مسئولان را از این افراد و خانواده های آنان می طلبد.
وي بيان داشت: شناسایی گلوگاهها و گروههای اجتماعی موثر و استفاده از آنها برای مقابله با مواد مخدر، برنامهریزی برای بهرهگیری از فضای مجازی در راستای ارتقای آگاهی و نهادینه سازی فرهنگ مقابله با اعتیاد و تکمیل چرخه درمان از طریق ارتقای حمایت های اجتماعی و ایجاد اشتغال برای بهبود یافتگان از دام اعتیاد از دیگر موارد مورد تاکید معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور در این همایش بود.
سمن ها مي توانند اقدامات موثري در حوزه مبارزه با مواد مخدر انجام دهند
همچنين دكتر سید محسن صادقی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی در این همایش با بیان اینکه یکی از بزرگترین آسیب های اجتماعی جامعه در حال حاضر اعتیاد است، گفت: اصلی ترین رویکرد برای کنترل و کاهش تقاضا برای استفاده از مواد مخدر اجتماعی شدن اقدامات در این زمینه است.
وی با بیان اینکه تلاش برای جلب مشارکت های جامعه مدنی یکی از مهمترین راهکارهای مقابله با مواد مخدر است، افزود: سازمان های مردم نهاد یکی از اجزا اصلی جامعه مدنی هستند که می توانند در این حوزه اقدامات موثری را انجام دهند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی با اشاره به اینکه حاکمیت، بخش خصوصی و جوامع مدنی ارکان جدایی ناپذیر جوامع در عصر حاضر هستند، اظهار داشت: سمن ها به عنوان بخش مهمی از جامعه مدنی به دلیل ارتباط نزدیک با قشرهای جامعه و احصا دقیق مشکلات با حضور در بطن جوامع ساختارهای مناسبی برای انعکاس افکار و مشکلات موجود به متولیان امور با هدف برانگیختن حساسیت دست اندرکاران دارند.
صادقی به تبیین کارکردهای سازمان های مردم نهاد در حوزه پیشگیری، درمان و مبارزه با موادمخدر پرداخت و تصریح کرد: سمن ها به عنوان حلقه واسط بین مردم و دولت می توانند تقاضاهای اجتماعی را اولویت بندی کرده و در اختیارمسئولان قرار دهند.
وی ادامه داد: نقد عملکرد دستگاه های دولتی، اثرگذاری بر کارکرد آنها، ارتقا فرهنگ عمومی در حوزه پیشگیری و درمان، افزایش آگاهی بخشی عمومی از مضرات موادمخدر، فراهم ساختن شرایط برای مشارکت نخبگان در مقابله با این بلای خانمان سوز، افزایش انسجام اجتماعی و اجرایی شدن کارکردهای مشارکتی در زمینه افزایش پشتیبانی، تامین نیروی انسانی، توسعه روزافزون و مقابله با ایستادگی در مقابل تغییرات از دیگر مزیت های سمن ها است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی در ادامه مهمترین آسیب های عملکردی سازمان های مردم نهاد را بررسی و خاطرنشان کرد: عدم استقلال آنها به دلیل حضور پررنگ بخش های دولتی، شرایط نامناسب فرهنگی برای فعالیت بیشتر سمن ها، عدم شفافیت نظام اداری، ناآگاهی جامعه از فعالیت هایشان، بودجه ناکافی، وجود نداشتن بانک اطلاعاتی جامع، نبود سند چشم انداز و برنامه عملیاتی، مشکلات حقوقی و عدم آشنایی اعضای سمن با نحوه تهیه طرح ها و اجرای آنها از جمله مشکلات آنها است.
صادقی اظهار داشت: راهکار مقابله با این آسیب ها استفاده از شوراها در ساماندهی سمن ها است که از طریق ساختارسازی، توانمندسازی و فرصت سازی برای فعالیت بیشتر سازمان های مردم نهاد به عنوان اصلی ترین جزء جامعه مدنی محقق می شود.
وی ابراز امیدواری کرد: با افزایش آگاهی های عمومی و تلاش دست اندرکاران زمینه برای فعالیت بیش از پیش سمن های حوزه مواد مخدر در استان فراهم شده و نتایج مخرب این آسیب اجتماعی در افراد و خانواده ها از بین برود.
مواد مخدر بزرگترين شوك هزاره سوم
ابراهيم قربانزاده دبير شورا نيز در اين كارگاه آموزشي گفت: امروزه در کنار سه بحران جهانی فقر و رشد جمعیت، نابودی محیط زیست و تهدیدات هستهای، موضوعِ موادمخدر بعنوان بحران چهارم و بزرگ ترین شوک هزاره سوم سبب گردیده که بالغ بر ۱۷۰ کشور در جهان با این معضل دست و پنجه نرم کنند.
وي افزود: بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی سازمان ملل متحد بالغ بر ۲۲۰ میلیون نفر از جمعیت جهان بعنوان معتاد، (مصرف کننده موادمخدر) می باشند. تقاضای موادمخدر از سوی مصرف کنندگان، زمینه را برای فعاليت بیش از ده میلیون نفر قاچاقچی حرفه ای بعنوان مافیای موادمخدر در سطح جهان فراهم نموده است.
دبير شورا خاطر نشان كرد : ميزان تولید موادمخدر در کشور افغانستان بیانگر این واقعیت تلخ است که در سالهای اخیر سالیانه بالغ بر ۷۰۰۰ تن موادمخدر از این کشور برداشت شده و این روند درحال افزایش است كه تقدیم ۳۷۰۰ شهید والا مقام و بيش از ۱۲۰۰۰جانباز سرافراز در کشور در مبارزه با قاچاقچان و توزیع کنندگان مواد مخدر ، گواه عزم راسخ ما در نبرد بي امان با پديده شوم مواد مخدر است.
قربان زاده افزود : بررسيهاي تجربي و مطالعات علمي صورت گرفته در سطوح ملي و استاني پيرامون برآورد حجم تهديد معضل موادمخدر و روانگردانها نشان ميدهد، مقابله و اعمال برخوردهاي سلبي و ايجابي با اين معضل جامعالاطراف و به تعبير مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي) «اين بلاي بزرگ و تهديد عظيم» در كشور نيازمند تهيه و تدوين برنامههاي جامع و دانش بنيان و اجراي هدفمند و اثر بخش آنها در دورههاي زماني كوتاه و ميان مدت است.
وي گفت: استراتژي مبارزه با مواد مخدر متوازن و بر ۵ محور پیشگیری، درمان و كاهش آسيب، صیانت و توانمندسازی،مقابله با عرضه متمركز است . برنامههاي آموزش پيشگيري از اعتياد در محيطهاي آموزشي، كاري و صنعتي و خانواده، مي بايست با بهره گيري از ظرفيت هاي مردمي و سازمانهاي مردم نهاد در كانونها ، با هدف مشارکت همه جانبه مردم در جهاد مقدس مبارزه مواد مخدر و روان گردان ها و اجتماعی کردن آن پيگيري و اجرايي شوند.
وي افزود : براساس اسناد قانوني بالادستي همچون سياستهاي كلي مبارزه با موادمخدر، سياستهاي كلي برنامه پنجم توسعه(۹۴-۱۳۹۰) ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي)،نقشه راه مبارزه همه جانبه با موادمخدر، روانگردانها و پيشسازهاو مبتني بر «رويكردي اجتماعي» تهيه و تدوين شده است و در سالي كه از سوي مقام معظم رهبري سال اقتصاد مقاومتي ، اقدام و عمل نام نهاده شده است ، تلاش داريم تا در راستاي اهداف ستاد مبارزه با مواد مخدربا مشارکت جدی مردم، و سمن ها در زمینه های پیشگیری، کاهش آسیب و درمان معتادان و صيانت اجتماعي گام هاي اساس برداريم.
اعتياد ، اولويت نخست كاهش آسيبهاي اجتماعي است
همچنين محمد بیرجندی مدیرکل توسعه مشارکت های مردمی و سازمان های مردم نهاد ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: بر اساس سیاست های برنامه ششم توسعه، سهم فعالیت های سازمان های مردم نهاد در سال های اجرای این برنامه در حوزه مبارزه با اعتیاد ۲۵ درصد افزایش پیدا می کند.
وي با بیان اینکه در سیاست های کلان برنامه ششم یک بند به بحث مبارزه با اعتیاد اختصاص یافته، افزود: امروزه اولویت نخست کاهش آسیب های کشور، مبارزه با اعتیاد اعلام شده است.
اين مقام مسئول در ستاد خاطرنشان کرد: سمنها به دنبال مدیریت و فعالیت سالم، هدفمند و مردم محور در جامعه هستند و میتوانند با اتکا به توانمندی و ظرفیتهای اجتماعی در چارچوب سیاستهای دولت فعالیت کنند.
بيرجندي گفت: برای توسعه کمی و کیفی فعالیت تشکل های مردم نهاد، همه دستگاه ها باید برنامه و نقشه راه داشته باشند و به شکل عملی به این مقوله ورود پیدا کنند.
مدیرکل توسعه مشارکت های مردمی و سازمان های مردم نهاد ستاد در ادامه؛ رتبه بندی و استانداردسازی فعالیت سمنها و تشکلهای مردمی را دیگر اولویت سال جاری دانست و گفت: این رتبه بندی براساس سطح بندی که سال گذشته انجام شده و حضوردر دوره های آموزشی انجام می شود.
بیرجندی تعداد سازمان های مردم نهادفعال در کشور را دو هزار و ۲۷۱سازمان دانست و افزود: توانمندسازی سمن ها و تشکل های مردمی گام بعدی در حوزه فعالیت این تشکل هاست که امسال برنامه های آموزشی براساس منطقه بندی سمن ها اجرا می شود.
به گفته وي، سازمان های مردم نهاد کاری داوطلبانه، غیرانتفاعی و مسوولیت پذیر در زمینه کاهش آسیب های اجتماعی انجام می دهند.
مدیرکل دفتر توسعه مشارکتهای مردمی وسازمانهای مردم نهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: اولین وظیفه بخش غیردولتی در مبارزه با مواد مخدر داشتن آگاهی نسبت به موضوع، مدیریت تخصصی و آگاهی به ماهیت مسئله است.باید با همسو شدن سمنها با دولت و باور به مدیریت عملیاتی گامهایی در راستای مبارزه با مواد مخدر برداریم.
مدیرکل دفتر توسعه مشارکتهای مردمی و سازمانهای مردم نهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: مهمترین ماموریتهای سمنها در حوزه اعتیاد توانمندسازی و افزایش آگاهی و حرفهای در حوزه خطرات مواد مخدر به جامعه در حوزه پیشگیری، درمان و اعتیاد است.
بیرجندی گفت: سمنهای حوزه مبارزه با مواد مخدر به میزان مشارکتپذیریشان در ایجاد اشتغال و پیشگیری و درمان معتادان سطح بندی میشوند و بر این اساس طرحهای ستاد به آنها واگذار میشود.
وی خاطرنشان کرد: با انسجامی که در حوزه خیران وجود دارد دولت نهایت تلاش را در ستاد مبارزه با مواد مخدر به کار میگیرد.
گفتني است؛ کارگاه آموزشی منطقه ای توانمندسازی سازمان های مردم نهاد در حوزه کنترل و کاهش تقاضا مواد مخدر و روانگردان با حضور مديران سازمانهاي مردم نهاد استانهای خراسان رضوي ، خراسان شمالي ، خراسان جنوبي، گلستان و سيستان و بلوچستان در مشهد مقدس برگزار شد.
منبع خبر: روابط عمومي شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوي۹۵٫۰۲٫۲۶