معاون كاهش تقاضا و توسعه مشاركتهاي مردمي ستاد مبارزه با مواد مخدر در ديدار با رييس دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد گفت: با وجود كشت ۹۰ درصدي ترياك در افغانستان، جامعه جهاني سكوت معناداري را در قبال كشت خشخاش و توليد مواد مخدر در آن كشور اختيار كرده است.
به گزارش روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ بابك دين پرست در اين ديدار كه بهمنظور گسترش همكاريهاي فيمابين در حوزه كاهش تقاضا در محل ستاد برگزار شد، با بيان اينكه توسعه همكاري با دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC) بهعنوان يك اصل پذيرفته شده در حوزههاي ستاد مورد تاكيد است، گفت: اين انگيزه همكاري، به خاطر جايگاه و نگاه غير سياسي و بيطرفانه آن دفتر به فعاليت كشورهاي مختلف در حوزه مبارزه با مواد مخدر است و ستاد همواره شاهد مواضع شفاف دفتر UNODC در انعكاس واقعيتها و اقدامات جمهوري اسلامي ايران در عرصه مبارزه با مواد مخدر به جامعه بينالمللي ميباشد.
وي تصريح كرد: البته اين همكاري، ارتباطي با كمكهاي دفتر UNODC به حوزه مبارزه با مواد مخدر ندارد، زيرا مجموع كمكهاي سازمان ملل در مقايسه با هزينههايي كه دولت ايران در اين حوزه و براي حمايت از مردم آن سوي مرزها ميكند، بسيار ناچيز است.
معاون كاهش تقاضا ستاد اظهار داشت: متاسفانه جامعه جهاني با وجود كشت ۹۰ درصد ترياك جهان در افغانستان، سكوت معناداري را در قبال كشت خشخاش و توليد مواد مخدر در آن كشور دارد و اگر در سال ۲۰۱۰ و همچنين سالجاري ميلادي شيوع آفت فوزاريوم در مزارع افغانستان رخ نميداد، اكنون وضعيت توليد ترياك در جهان بسيار اسفناكتر از حال حاضر بود.
دينپرست در ادامه، فعاليت در بخشهاي مختلف فرهنگي و پيشگيري، درمان و حمايتهاي اجتماعي و توسعه مشاركتهاي مردمي را از وظايف معاونت كاهش تقاضا در ستاد ذكر كرد و گفت: در بخش پيشگيري، در سال دوم سند جامع پيشگيري اوليه از اعتياد، ۸ درصد جامعه مورد نظر تحت پوشش برنامههاي اين سند قرار خواهند گرفت و همچنين در پايان همان سال دوم، بررسي ميزان اثربخشي برنامههاي اين سند و ارزيابي و پايش آن آغاز خواهد شد.
وي، همچنين نهايي شدن سند جامع درمان معتادان، بازتواني و حمايتهاي اجتماعي تا پايان امسال، توسعه مراكز درمان معتادان و كاهش آسيبهاي ناشي از اعتياد مطابق با استانداردهاي لازم و برخورد قانوني با مراكز غير مجاز را از برنامههاي جدي بخش درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر عنوان كرد.
اين مقام مسوول در ستاد اظهار داشت: تهيه سندي جامع بهمنظور فراهم كردن زمينه قانوني فعاليت بخش NGOها در عرصههاي مختلف مبارزه با مواد مخدر اعم از فرهنگي و پيشگيري، درمان و كاهش آسيب، تسهيل در روند صدور مجوز براي فعاليت NGOها و حمايتهاي ستاد از بخش غير دولتي در امسال و سال آتي و اشتغالزايي بهبوديافتگان از مهمترين برنامههاي بخش توسعه مشاركتهاي مردمي ستاد به شمار ميروند.
دينپرست در بخش ديگري از سخنان خود گفت: كشورهاي غربي به بهانه تحريم، ايران را از تامين تجهيزات كنترلي مورد نياز براي جلوگيري از ورود و خروج مواد مخدر محروم كردهاند و اين در حالي است كه آنها در حقيقت خودشان را تحريم كردهاند؛ زيرا اين تجهيزات براي جلوگيري از ترانزيت مواد مخدر به كشورهاي آنان است.
وي در پايان آمادگي ايران را براي همكاري با دفتر UNODC بهعنوان دفتري مسوول و بيطرف در انعكاس اقدامات ايران و هماهنگيهاي منطقه، اعلام و بر ضرورت گسترش همكاريهاي دوجانبه تاكيد كرد و گفت: ايران در حوزههاي پيشگيري و درمان اعتياد از خيلي از كشورهاي جهان جلوتر است و لذا آمادگي انتقال تجربيات خود را در اين حوزهها به كشورهاي منطقه دارد.
اقدامات جمهوري اسلامي ايران در مبارزه با مواد مخدر قابل ستايش و در راستاي حقوق بشر است
همچنين آنتونينو دلئو، رييس دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در اين ديدار با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران پيشروترين كشور جهان در گسترش درمان اعتياد بهويژه اجراي روش درماني نگهدارنده با متادون است، گفت: اين روش از بهترين رويههاي مهم در جهان و موفقترين روش در كنترل شيوع HIV در كشور و زندان به شمار ميرود بهگونهاي كه براساس آمار سازمان زندانها، نرخ شيوع HIV با اين روش درماني از سه و شش دهم به يك و چهار دهم رسيده است.
وي در ادامه، اجراي برنامههاي درماني اعتياد، حضور گسترده و منسجم سازمانهاي غير دولتي فعال در حوزه درمان اعتياد، اجراي سند جامع پيشگيري اوليه از اعتياد و بهرهگيري از ورزش در بازتواني اعتياد را از اقدامات خوب جمهوري اسلامي ايران در درمان و پيشگيري از اعتياد برشمرد و آنها را قابل ستايش و در راستاي حقوق بشر خواند.
رييس دفتر UNODC، با تاكيد بر اينكه ايران در زمينه كاهش تقاضاي مواد مخدر ميتواند الگوي بسياري از كشورهاي جهان باشد، گفت: دفتر UNODC تصميم دارد با كمك ستاد مبارزه با مواد مخدر و سمنهاي فعال، شبكهاي از سازمانهاي غير دولتي در منطقه ايجاد كند تا گروههايي از ساير كشورها با اقدامات ايران آشنا و اين آموختهها را در كشورهايشان به كار گيرند.
دلئو با اشاره به برنامههاي دفتر UNODC افزود: اين دفتر يك برنامه كشوري دارد و آن شامل يك زير برنامه در ارتباط با كاهش تقاضاي مواد، پيشگيري و درمان اعتياد و كنترل HIVميباشد كه در واقع از برنامهها و اولويتهاي ملي ايران در خصوص كاهش تقاضاي مواد حمايت ميكند و مبتني بر برنامههاي سلامتمحور است.
وي همچنين حمايت از برنامههاي ايران و كمك به ارتقاء ظرفيتها در بخشهاي پيشگيري و درمان اعتياد و كنترل HIV، ، تدوين و اجراي راهنماهاي آموزشي بهمنظور پيشگيري از مصرف مواد در محيطهاي كاري، دانشآموزان در معرض خطر و گروههاي آسيبپذير، كمك به ظرفيتافزايي مديريتي و فني سازمانهاي مردمنهاد فعال حوزه مبارزه، تقويت همكاريهاي دو جانبه و چند جانبه بينالمللي و انتقال تجارب كشورها را از ديگر برنامههاي دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در ايران برشمرد و بر گسترش روابط دو جانبه در زمينه كاهش تقاضاي مواد مخدر تاكيد كرد.
منبع خبر: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر ۹۱/۹/۱۲