وزير كشور و دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر در افتتاح فاز يك و دو مركز نگهداري، درمان و كاهش آسيب معتادان «اخوان» در شهرستان ملارد گفت: در اين مركز بهعنوان مركزي نمونه بايد علاوه بر اقدامات درماني، برنامههاي بازتوانی و توانمندسازی نيز انجام شود تا کشورهای خارجی از روند آموزشي اين مركز بهره ببرند.
به گزارش روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ مصطفي محمدنجار صبح امروز در مراسم افتتاح اين مركز گفت: امروز در حوزه مبارزه با مواد مخدر کارهای عظیمی شده و انصاف این است که کارهای عظیمی که در نظام انجام شده را بگوییم چرا که فکر و حکومت دینی پشت آن است و باید گفته شوند.
وی ادامه داد: تبلیغ اقدامات انجام شده لازم است و نباید فقط سیاهنمایی کرد و مشکلات را بیشتر جلوه داد در واقع نبايد ناامیدی را در جامعه دامن زد چرا که این سلاح شیطان است و باید كه امیدواری را در جوانان ترویج کنیم.
دبيركل ستاد گفت: امروزه كشور در زمينههاي مختلف اعم از علمي، فناوری، فرهنگي و اقتصادي و عمراني رو به پيشرفت است و بايد كه با تعامل و همكاري يكديگر رو به جلو حرکت کنیم.
محمدنجار در ادامه، توجه به معتادان را از بخشهاي مهم در حوزه آسيبهاي اجتماعي برشمرد و افزود: در اين حوزه با تغییر نگاهمان به معتاد از مجرم به بیمار کارهای بزرگی شد؛ چرا که معتادان با دلايل مختلفي همچون اجتماعی، فرهنگی، ژنتیکی یا روانی و احساسی به سمت این مواد رفتهاند و لذا بايد دست اين افراد را گرفت و کمکشان كرد.
وی گفت: نباید بترسیم که این معتادان در جامعه وجود دارند بلكه بايد اسمشان را با جرات بیاوریم، لذا نباید صورت مسئله را پاک کنیم چرا که مشکل با آن حل نمیشود و بايد كه با شجاعت، نگاه علمی و همهجانبه مسئله را حل کنیم.
وی ادامه داد: در بحث مقابله با مواد مخدر با توجه به قرارگيري كشورمان در كنار افغانستان، بیش از ۳۰ درصد کشفیات مواد مخدر جهان توسط ایران انجام ميشود و در بحث پیشگیری نیز در خصوص آگاهسازی به خانوادهها، محلات، دانشگاهها، محيطهاي كاري و مدارس كارهاي زيادي انجام شده است.
دبيركل ستاد با بيان اينكه جامعه سالم در گرو خانواده سالم است، افزود: باید جوانان را آگاه كرد كه به سمت مواد مخدر نروند، لذا ما بايد برنامههاي جامع مبارزه با مواد مخدر را با جسارت و شجاعت انجام دهيم و نبايد كه از بحث مواد مخدر فرار کنیم در اينصورت آن موضوع به دنبال ما میآید و آن وقت زمانی است که دیگر نمیتوانیم کاری کنیم.
محمدنجار ادامه داد: در مرکز نگهداري، درمان و كاهش آسيب معتادان اخوان بهعنوان مركزي نمونه بايد علاوه بر اقدامات درماني، برنامههاي بازتوانی و توانمندسازی نيز انجام شود تا کشورهای خارجی از روند آموزشي اين مركز بهره ببرند.
وی بيان كرد: تصويب و ابلاغ قانون جديد مبارزه با مواد مخدر در کشور موجب شد كه تدابير جديدي در خصوص مواد صنعتي همچون شيشه و روانگردانها اندیشیده شود و اقدامات بازدارندهای انجام گرفت؛ به گونهاي که با وجود مشکلاتی که در شرق آسیا داشتیم امروزه مشکلات مهار شده است.
اين مقام مسوول در ستاد با اشاره به اردوگاه محكومين مواد مخدر (ماده ۴۲ قانون مبارزه با مواد مخدر) گفت: از سوی دولت بيش از ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار به راهاندازي ۷ اردوگاه در سطح كشور اختصاص يافت و همچنین ۱۷ مرکز نگهداري، درمان و كاهش آسيب معتادان (طبق ماده ۱۶ همان قانون) راهاندازي شده است اما در عين حال بايد كه مراكز مجاز درمان توسعه يابند تا خود معتادان داوطلبانه براي درمان خود مراجعه كنند.
محمدنجار ادامه داد: اگر عضو يك خانواده معتاد شود، آن خانواده گرفتار ميشود بنابراين نباید نگاه حاد و شدید به معتاد داشته باشیم و بهتر است كه ائمه جماعات موضوعات مربوط به مواد مخدر را به گوش مخاطبان برسانند و صاحبان و نخبگان نیز به تحلیل آن بپردازند.
وی با بيان اينكه در استان تهران تاكنون ۱۹ هزار معتاد تحت درمان قرار گرفتند، افزود: در بحث ساماندهی مراکز درمانی، وجود مراکز غیر مجاز مشکلساز شده بود که توانستيم با انجام اقدامات لازم تا به اكنون ۴۰۹ مرکز غیرمجاز درمان را پلمپ كنيم، هماكنون نيز ۲۶۷ مرکز در مسیر اخذ مجوزهای قانونی قرار دارند و بهطور كل، ۷۶ درصد اين مراكز غير مجاز تعيين تكليف شدهاند.
به گفته وي ۵/۲۲ میلیارد تومان براي بيمه پايه و بستري معتادان در نظر گرفته شده که این موضوع در اختیار بیمه سلامت ایرانیان قرار گرفته است.
محمدنجار همچنين در زمینه اشتغال گفت: سازمانهای بهزیستی و کمیته امداد موظفند كه ۲۵ هزار نفر بهبوديافتهاي را كه تحت آموزش برنامههاي فني و حرفهاي قرار گرفتهاند مشغول به کار كنند و اعتبار اين موضوع نيز از ۵ درصد بودجه اشتغال کشور تأمین شده است.
وي در پايان، توسعه مراکز اقامتی بانوان معتاد، ابلاغ دستورالعمل کمیته تخصصی زنان و خانواده، كمك ۲٫۵ میلیارد توماني به سمنها در سال ۹۱ ، آموزش نه ميليون نفر تحت برنامههاي اجتماع محور، و آموزش سه ميليون دانشآموزان و دانشجويان را ديگر اقدامات شده در حوزه مبارزه با مواد مخدر برشمرد.
گفتني است؛ مرکز درمان و نگهداری معتادان اخوان وابسته به ستاد مبارزه با مواد مخدر بوده و جهت درمان معتادان بی خانمان و متجاهر در نظر گرفته شده است، پیش از این نيز مراکزی مانند شفق در استان تهران و برخی استانهاي كشور راهاندازي شده است ليكن اين مركز از نظر وسعت و ظرفیت و پذیرش، بزرگترین مرکز نگهداری، درمان و كاهش آسيب معتادان به شمار ميرود بهگونهاي كه در مجموع فازها ۱ و ۲ آن، ظرفیت پذیرش و نگهداری حدود دو هزار معتاد را دارند.
يادآوري ميشود كه این مركز در مالکیت ستاد مبارزه با مواد مخدر ميباشد اما خدمات درمانی و نظارت بر کیفیت درمان آن بر عهده دانشگاه علوم پزشکی و خدمت بهداشتی-درمانی ایران خواهد بود، همچنين در آينده فاز ۳ و ۴ این مرکز برای ارائه خدمات بازپروری و آموزش مهارت بهمنظور اشتغال معتادان بهبودیافته افتتاح خواهد شد.
منبع خبر: وابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر۹۲/۴/۱۷