در بحث اعتیاد به مصرف مواد مخدر باید گفت ما در دوره ای زندگی میکنیم که شاهد پیوند میان زنجیرههای مختلفی از مشکلات اجتماعی با یکدیگر هستیم .معضلی همچون اعتیاد به مصرف مواد مخدر با بیکاری، فقر، طلاق و فرار از خانه ارتباط نزدیک پیدا می کند و چرخه و زنجیره ای از آسیب شکل می گیرد که بیرون آمدن از آن بسیار دشوار خواهد بود.
طبق برآورد آمار ( بر اساس روش تحقیق) گفته شده کارشناس مسئول پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر اداره کل بهزیستی استان اصفهان از بین ۸ هزار و ۸۰۰ زن معتاد در استان حدود ۸۰۰ نفر آنان دختران بین سنین ۱۲ تا ۲۴ است که اکثرا دختران فراری هستند.
در بررسی روزنامه نسل فردا پیرامون موضوع علت اعتیاد دختران به مصرف مواد مخدر، بحث مشترکی که مجتبی ناجی، کارشناس مسئول پیشگیری از اعتیاد و مصطفی هادی زاده، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان به آن اشاره داشتند این است که دلیل اصلی اعتیاد اکثر زنان و دختران معتاد ، اجبار همسران، پدران و برادران معتاد و نیز بی توجهی والدین به نیازهای عاطفی و روانی فرزند دختر است که به این معضل خانمان سوز گرفتار می شوند و مهم تر اینکه بدانیم آسیب پذیری زنان و دختران از لحاظ اجتماعی، خانوادگی، روانی و بهداشتی ۵۰ برابر آسیب پذیری مردان است. پس باید خانواده ها در پیشگیری فرزندان خود خصوصا دختران از اعتیاد به مواد مخدرآگاهانه اقدام کنند؛ یعنی علاوه بر رشد جسمی و ذهنی او در دوران کودکی با گذشت زمان و ورود فرزند به دوران نوجوانی متناسب با جنسیت فرزندشان به بلوغ عاطفی، اجتماعی و هیجانی او نیز توجه داشته باشند تا بتوانند محیطی آرام و به دور از تنش را برای فرزندان خود مهیا سازند. دختران برای مصون ماندن از دام اعتیاد به رفتار و اصل فطری خود توجه بیشتری داشته باشند
.
کارشناس مسئول پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر اداره کل بهزیستی استان اصفهان درباره دلایل اعتیاد دختران به مواد مخدر عنوان کرد: یکی از دلایل، خود دختر است ؛چنانچه دختران به رفتارها و اصل فطری خود توجه بیشتری داشته باشند به یقین از آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد به مواد مخدر مصون می مانند. دومین دلیل بی توجهی والدین به نیازهای عاطفی و روانی و هیجانی فرزند دختر و دلیل دیگر اعضای معتاد خانواده از جمله پدر و برادر است .علاوه بر این گروه همسالان در مدرسه و اجتماع هم تاثیر دارد البته باید گفت نهادها و موسسات دولتی از جمله آموزش و پرورش و اداره کل بهزیستی استان اصفهان برای پیشگیری اولیه اقداماتی در قالب آموزش برای کسب مهارت های زندگی، تحصیلی و ارتباط اجتماعی سالم برگزار میکنند که شاید ارتباطی با اعتیاد نداشته باشد ولی توجه به آن از ورود به اعتیاد جلوگیری می کند. از جمله آن کنترل استرس، برخورد آگاهانه در مقابل اصرار غلط دوستان ناباب و رفتار مناسب والدین به اقتضای جنسیت فرزندان دختر و پسر در دوران کودکی، نوجوانی و جوانی است. ۳۰ درصد معتادان استان ، خرده فروش مواد مخدر هستند.
ناجی با اشاره به اینکه برآورد شده ۱۰ درصد معتادان استان، دختران هستند با ابراز تاسف گفت: متاسفانه برآورد می شود حدود۱۰ درصد از زنان معتاد در استان را دختران تشکیل می دهند؛ یعنی از ۸ هزارو ۸۰۰ معتاد زن حدود ۸۰۰ نفر دختر معتاد به مواد مخدر وجود دارد. با توجه به این موضوع، دو مرکز بازپروری و درمان زنان معتاد(کمپ) درسطح استان در حال فعالیت است که تا پایان سال گذشته بالغ بر یک هزارو ۲۰۰ نفر به این دو کمپ مراجعه کردند که اکثرا مطلقه و متاهل و انگشت شمار مجرد هستند و با همکاری مشترک اداره کل بهزیستی استان و معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری اصفهان یک مرکزسر پناه شبانه ویژه زنان معتاد طی دو ماه اخیردر اصفهان راه اندازی شده است.
وی دلیل اصلی اعتیادو ممانعت از درمان اکثر زنان و دختران معتاد به مواد مخدر را دخالت مردان معتاد( همسر،پدر وبرادر) دانست و گفت: متاسفانه مردان معتاد در کنار زن و یا دختر معتاد، خیلی بهتر میتوانند به رفتار اعتیادی خود ادامه دهند. به همین دلیل باعث معتاد شدن همسر، دخترو خواهرخود می شوند و از درمان آنان جلوگیری می کنند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان اصفهان عواقب نا خوشایند مصرف سیگار و قلیان را به جوانان خصوصا دختران هشدار داد و گفت: ما برآورد می کنیم ۸۶ درصد ورودی های مواد مخدر قبلا سیگار و قلیان مصرف می کردند و متاسفانه در حال حاضر مصرف قلیان در دختران بیش از گذشته رایج شده است و این وضعیت جای نگرانی دارد که دختران در مصرف قلیان بر پسران پیشی بگیرند؛ چرا که بر اساس آمار جهانی اعتیاد در زنان عوارض خطرناک تر ی نسبت به مردان ایجاد می کند. برای مثال فاصله زمانی برای تجربه مصرف مواد مخدر تا تزریق در زنان به طور متوسط دو سال طول میکشد در حالی که این زمان در مردان حدود ۸ سال به طول می انجامد. بنابراین باید گفت زنان ۶ سال زودتر از مردان به سمت وابستگی شدید که درمان آن سخت تر و عوارض جسمی، روانی، اجتماعی و بهداشتی آن نیز به مراتب بیشتر است کشیده می شوند.
منبع خبر: روابط عمومي شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان اصفهان۹۴٫۰۷٫۱۶