معتادان بهبود یافته از اقشار آسیب پذیر جامعه هستند که اگر مورد توجه قرار نگیرند خطر بازگشت به اعتیاد و یا ابتلا به مشکلات روانی در این افراد بسیار زیاد است.
توجه به مسالی اجتماعی این قشر و توجه به نیاز معتادان بهبود یافته در کاهش آمار معتادان در جامعه بسیار موثراست.
یکی از بزرگترین چالش های پیش روی جوامع در حال توسعه و کمتر توسعه یافته معضل اعتیاد بوده و هست و در این میان جمهوری اسلامی ایران به دلیل ساختار خاص فرهنگی و صدها کیلومتر مرز مشترک با یکی از بزرگترین تولید کنندگان مواد مخدر جهان، سالیانه هزینه گزافی برای مبارزه با مواد مخدر پرداخت می کند.
در این میان علاوه بر مبارزه با قاچاق و ترانزیت مواد مخدر در کشور، آنچه که کمتر به آن توجه شده، نقش تربیت و آموزش شهروندان به ویژه در مدارس ، خانواده ها و جایگاه سرمایه گذاری در آموزش و پیشگیری است. با نگاهی به وضعیت چالش برانگیز اعتیاد در جامعه و کاهش سن اعتیاد و شیوع انواع مواد مخدر شیمیایی و صنعتی که متاسفانه در مواردی شاهد خودکفایی و تولید آسان آن در سطح جامعه هستیم، دولت مردان را نیز به واکنش وا داشته است.
اعتیاد یک «بیماری اجتماعی» است که عوارض جسمی و روانی دارد و تا زمانی که بـه علل گرایش «بیمار» توجه نشود، درمان جسمی و روانی فقط برای مدتی نتیجه بخش خواهد بود و فرد معتاد دوباره گرفتار « مواد اعتیاد آور» می گردد.
متاسفانه گسترش دامنه مصرف موادمخدر در جامعه امروزی به حدی است که حتی قشر متفکر و تحصیل کرده را نیز به سمت خود کشانده است.
اعتیاد بعنوان یک آسیب اجتماعی، هیچ گاه بطور کامل ریشه کن نخواهد شد، اما با تدبیر، اندیشه و تلاشی مخلصانه حداقل میتوان آن را به کنترل در آورد.
معتادان بهبود یافته قشری هستند که با قدرت و اعتماد به نفس بالا از دام اعتیاد فرار کرده اند و در این وضعیت به کمک و محبت بسیار زیادی نیاز دارند، تا بار دیگر به دام اعتیاد نیفتند به همین منظور در این راه نهادهای دولتی و مردمی باید برای کمک به این قشر وارد عمل شوند.
اعتماد داشتن به این قشر یکی از مهم ترین کمک هایی است که می توان به معتادان بهبود یافته داشت تا دوباره بتوانند به کار و زندگی خود ادامه دهند در غیر این صورت بار دیگر از جامعه طرد می شوند و همین عامل باعث می شود تا از فعالیت در جامعه ناامید، و به اعتیاد بازگردند.
می توان گفت که معتادان بهبود یافته در مرز داشتن زندگی سالم و یا غیر سالم هستند.
** معتادان زن و نوجوانان زیر ۱۸ سال بهبود یافته نیاز به توجه جدی دارند
کارشناس مسوول دفتر اعتیاد سازمان بهزیستی خوزستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارکرد: متاسفانه در خوزستان مرکز درمان ویژه نوجوانان معتاد وجود ندارد و تنها یک مرکز درمان اعتیاد ویزه زنان وجود دارد و بیشتر مراکز مربوط به معتادان گروه سنی ۱۸ تا ۶۰ سال است.
یونس احمدی بدون ارایه آماری از نوجوانان و زنان معتاد در خوزستان افزود: در بهبودی اعتیاد زنان چندان کار نشده، و متاسفانه تحصیل معتادان بهبود یافته با مشکلات زیادی همراه است.
وی گفت: زنان معتاد حتی پس از بهبودی از خانواده طرد می شوند و برای تامین بسیاری از نیازهای خود از جمله مسکن و شغل چار مشکل هستند.
احمدی در ادامه بیان داشت: باید در خصوص حمایت روانی و اجتماعی در بحث اشتغال، مسکن و مشکلات قانونی و حقوقی کارهای اساسی انجام شود چرا که تنها درمان افراد معتاد کافی نیست.
کارشناس مسوول دفتر اعتیاد سازمان بهزیستی خوزستان افزود: جامعه، معتادان بهبود یافته را قبول ندارد، و نداشتن اعتماد به معتادان بهبود یافته باعث می شود که دوباره به اعتیاد بازگردند.
وی گفت: حمایت از زنان و نوجوانان معتاد پس از بهبود اعتیاد باید مورد پیگیری قرار گیرد چرا که این افراد بیشترین آسیب را در بین معتادان بهبود یافته متحمل می شوند.
احمدی افزود: زنان و نوجوانان بهبود یافته از اعتیاد باید مورد آموزش های شغلی قرار بگیرند تا بتوانند در جامعه امکان زندگی کردن را داشته باشند و بهانه ای برای بازگشت به اعتیاد نباشد.
**اعطای تسهیلات و معرفی به کاریابی ها راهی برای اشتغال معتادان بهبود یافته
مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خوزستان اهمیت موضوع آموزش و اشتغال معتادان بهبود یافته را مورد تاکید قرار داد و گفت: برای تحقق طرح استان پاک از اعتیاد، دستگاه ها مکلفند نسبت به آموزش تمامی کارکنان و خانواده آن ها در زمینه پیشگیری از ابتلا به مواد مخدر اقدام کنند.
هوشمند صفایی افزود : اشتغال معتادان بهبود یافته با ارایه تسهیلات و نیز معرفی به کاریابی ها در حال پیگیری است.
وی گفت: صندوق مهر امام رضا ۲۰ درصد از وام های خود اشتغالی خود را به معتادان بهبود یافته معرفی شده از سوی سازمان بهزیستی اختصاص می دهد که تاکنون از میان ۲۰۰ پرونده معرفی شده، ۸۰ نفر موفق به اخذ تسهیلات شده اند و بقیه در حال تکمیل پرونده هستند.
صفایی در خصوص معرفی معتادان بهبود یافته به کاریابی ها گفت: کاریابی ها ملزم هستند ۲۰ درصد فرصت شغلی ایجاد شده را به معتادان بهبود یافته معرفی شده از سوی سازمان بهزیستی اختصاص دهند و در استفاده از تسهیلات موضوع ماده ۸۰ – معافیت کارفرما از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما – معتادان بهبود یافته از اولویت ۲۰ درصد برخوردارند.
وی در ادامه ایجاد تعاونی یا موسسات کاریابی ویژه معتادان بهبود یافته را که توسط خود این افراد اداره می شود از راه کارهای دیگر حل مشکل اشتغال این قشر از جامعه دانست.
**۹ هزار نفر در خوزستان عضو انجمن های درمان اعتیاد هستند
مسوول روابط عمومی انجمن معتادان گمنام ناحیه پنج ایران گفت: در ناحیه پنج کشور که شامل استان های خوزستان و ایلام است تعداد ۳۱۱ گروه به پیام رسانی مشغول هستند. در خوزستان ۲۸۹ گروه و در ایلام ۲۲ گروه فعال وجود دارد و شهرستان اهواز نیز با تعداد ۷۹ گروه بیشترین تعداد اعضا را در بین شهرستان ها دارد.
رضا بهنیا افزود: در خوزستان حدود ۹ هزار نفر در انجمن های درمان و بهبهود اعتیاد عضو هستند که از این تعداد شش هزار نفر در انجمن های اهواز عضو هستند.
وی گفت: متاسفانه به دلیل نبود شناخت برخی مسوولان از اصول انجمن، برخی بر این باورند که برگزاری جلسات انجمن در فضای باز خواست و اراده اعضا است اما واقعیت این است که متاسفانه برگزاری جلسات در فضاهای عمومی مشکلاتی را هم برای اعضا و هم برای شهروندان ایجاد کرده است.
بهنیا افزود:تلاش شد با رایزنی مکان هایی را برای برگزاری جلسات انجمن های بهبود یافتگان اعتیاد ، پیدا شود اما با وجود درخواست مکرر از سازمان های دولتی و غیر دولتی، متاسفانه مکانی به این سازمان داده نشد.
وی بیان کرد:اهواز در بین کلان شهرهای کشور تنها شهری است که جلسات این انجمن ها در فضای باز برگزار می کند.
این انجمن در بیش از ۱۳۰ کشور جهان، از جمله کشورهای مسلمان، با هدف کمک و نجات معتادان از چنگال اعتیاد به مواد مخدر فعال است و جلسات انجمن به بیش از ۷۰ زبان مختلف در سراسر جهان برگزار می شود.