• امروز : شنبه - ۳۰ فروردین - ۱۴۰۴
  • برابر با : 21 - شوال - 1446
  • برابر با : Saturday - 19 April - 2025
کل پست ها: 73431اخبار امروز : 18
11

وقتی تعامل دوسویه، دانش‌آموزان را از اعتیاد نجات می‎دهد

  • کد خبر : 14377
  • ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۷:۵۹

ت عامل بین والدین، مربیان و معلمان مدارس می‎تواند موجب پیشگیری از معضل اعتیاد دانش‌‏آموزان شود. به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، دانش‌آموزان به عنوان قشری تاثیرگذار در جامعه هستند که توجه به نیازهای آنها می‎تواند زمینه پیشگیری و جلوگیری از آسیب‎های اجتماعی را در آنها کاهش دهد. دانش‎آموزان با قرار گرفتن در فضای جامعه […]

ت

عامل بین والدین، مربیان و معلمان مدارس می‎تواند موجب پیشگیری از معضل اعتیاد دانش‌‏آموزان شود.

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، دانش‌آموزان به عنوان قشری تاثیرگذار در جامعه هستند که توجه به نیازهای آنها می‎تواند زمینه پیشگیری و جلوگیری از آسیب‎های اجتماعی را در آنها کاهش دهد.

دانش‎آموزان با قرار گرفتن در فضای جامعه همواره با معضلات و مشکلاتی مواجه هستند که از سوی همسالان یا جامعه تهدید می‌شوند، اگر چه به نظر برخی از کارشناسان عمده خطرات پیش روی دانش‌آموزان در سال‌های پایانی تحصیل است که می‎توان از فرصت تحصیل برای جلوگیری از بروز چنین معضلاتی در این قشر جلوگیری کرد، اما ترک تحصیل و جدایی دانش‌آموز از مدرسه همواره امکان بزهکاری در میان این قشر را افزایش می‎دهد.

دلایل متعددی برای روی آوردن دانش‎آموزان به بزهکاری و معضلات اجتماعی وجود دارد، مواد مخدر یکی از معضلاتی است که همواره این قشر را تهدید می‌کند، ارزان و آسان بودن دسترسی به مواد مخدر موجب شده در کنار سایر اقشار جامعه دانش‎آموزان نیز درگیر این مسئله شوند، البته دلایل متعددی در این زمینه وجود دارد، یکی از این دلایل عبور از استرس‌های مقطعی است.

تبلیغاتی از سوی برخی همسالان برای رفع استرس‌های دانش‎آموزان به ویژه شب‎های امتحان صورت می‌گیرد که این امر عاملی برای درگیر شدن دانش‌آموزان با مواد مخدر شده و این آشنایی اولیه منجر به استفاده‎های مکرر این نوع از سوی دانش‌آموزان است که بعدها عوارض آن بیشتر متوجه خانواده‌ها می‌شود.

دانش‌آموزان به عنوان ثروت ارزشمند جامعه باید مورد توجه ویژه قرار گیرند، عدم توجه به مسائل و مشکلات این قشر شاید عوارض جبران‌ناپذیری برای جامعه و خانواده‎ها داشته باشد، به نظر می‎رسد حضور مشاوره در مدرسه می‎تواند آشنایی لازم را به دانش‎آموزان در خصوص مضرات انواع مواد مخدر بدهد.

مدیرکل آموزش و پرورش استان زنجان در گفت‌و‎گو با خبرنگار فارس در زنجان پیشگیری از ورود دانش‎آموزان به معضلات اجتماعی را مهم دانست و افزود: این موضوع دغدغه آموزش و پرورش است.

مرتضی تمجیدی با بیان اینکه حفظ دانش‌آموزان از انواع آسیب‌های اجتماعی، وظایف نهادهای مسئول را سنگین می‌کند، خاطرنشان کرد: جلوگیری از بزهکاری و انحرافات دانش‎آموزان باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه برای آگاه‌سازی دانش‎آموزان در زمینه معضلات اجتماعی باید از تربیت غیرمستقیم بهره جست، گفت: اثر گذاری این نوع تربیت کارسازتر است.

این مسئول از امضای تفاهم‌نامه در حوزه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی با ارگان‎های مرتبط خبر داد و گفت: به همین منظور تفاهم‌نامه بین آموزش و پرورش و ستاد مبارزه با مواد مخدر امضا شده است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان زنجان با بیان اینکه در قالب این تفاهم‎نامه برنامه توانمندسازی روانی و اجتماعی دانش‌آموزان اجرایی می‎شود، تصریح کرد: برگزاری جشنواره نوجوان سالم از دیگر برنامه‎های پیش‎بینی شده است.
اگر چه استان زنجان جزو پاک‌ترین استان‌ها در زمینه مواد مخدر است و به تبع آن دانش‎آموزان کمتری با این معضل اجتماعی مواجه هستند، اما عدم پیشگیری در این زمینه می‌تواند عوارض بسیاری داشته باشد.

علل گرایش دانش‌آموزان به اعتیاد

به نظر می‌رسد ارائه آمار تحلیلی در زمینه علل گرایش افراد به اعتیاد و مواد مخدر می‎تواند اطلاعات درست‎تری را در این زمینه ارائه کند و برنامه‎ریزان و دست‎اندرکاران برای مقابله با این معضل بهتر می‎توانند برنامه‎ریزی کنند، دانش‎آموزان از قشرهای ارزشمند جامعه هستند که نگرانی خانواده‎ها در زمینه اعتیاد این قشر به حق است، اما به نظر می‎رسد تنها نهاد خانواده نمی‎تواند با این معضل کنار آید و برای حل آن اقدام کند، باید آموزش و پرورش نیز در این زمینه همیار خانواده‎ها باشد.

استاد دانشگاه و جامعه‌شناس زنجانی نیز معتقد است کاهش سن اعتیاد و راهیابی آن به مدارس و دانش‌آموزان معضلی است که باید به آن توجه ویژه شود.

سجاد اوجاقلو با بیان اینکه اعتیاد پدیده‌ای اجتماعی و دارای تبعات‌ مختلفی است، افزود: گرایش‌ به‌ سوی‌ مواد مخدر و استعمال‌ آن‌ تبعات‌ جبران‌ناپذیری‌ را به‌ دنبال‌ دارد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه ترک‌ تحصیل‌، گرایش‌ به‌ سوی دوستان‌ ناباب‌، سرقت‌، نزاع‌های‌ خیابانی‌ و خانوادگی‌ از تبعات اعتیاد محسوب می‌شود، ادامه داد: البته نباید در این زمینه تاثیر گروه‌ همسالان‌ را نادیده گرفت.

تاثیری که همسالان در اعتیاد هم دارند

این جامعه‌شناس زنجانی با اشاره به اینکه یکی‌ از عوامل‌ گرایش‌ نوجوانان‌ و‌ دانش‌آموزان‌ به‌ استعمال‌ موادمخدر تاثیری است که از همسالان خود می‎پذیرند، یادآور شد: الگوپذیری‌ در این رنج سنی از گروه‌ همسالان‌ و دوستان‌ بیشتر است.

اوجاقلو درصد گرایش دانش‎آموزان پسر را به مواد مخدر نسبت به دختران بیشتر دانست و افزود: دوره نوجوانی دوره کشف هویت و دوره حساسی است که باور داشتن دانش‎آموز توسط والدین در کنار نظارت بر رفتارهای آنها می‌تواند در گرایش آنها به معضلات اجتماعی از جمله اعتیاد تاثیرگذار باشد.

وی بر ضرورت ارتباط صمیمانه اعضای خانواده با یکدیگر تاکید کرد و گفت: این موضوع می‌تواند سد محکمی در مقابل گرایش دانش‎آموزان به سوی مواد مخدر باشد.

این جامعه شناس زنجانی گفت: البته این رفتار دو سویه است و معلمان‌ و دبیران‌ مدارس‌ نیز به‌ دلیل‌ عدم‌ کسب آموزش‌های‌ مناسب‌ نمی‌توانند با دانش‌آموزان‌ ارتباط‌ مطلوبی را برقرار کنند.

اوجاقلو بر ضرورت توجه به مشکلات‌ و کمبودهای‌ روحی‌، روانی‌ و عاطفی‌ دانش‌آموزان‌ در مدارس تاکید کرد و گفت: اولیای دانش‎آموزان و معلمان می‎توانند با همکاری دوسویه این مشکل را حل کنند.

وی ایام نوجوانی را ایام شور و شوق دانش‎آموزان دانست و گفت: در این سن دانش‎آموزان نیازمند تخلیه انرژی و هیجان هستند که می‎توان هیجانات کاذب را با تفریحات سالم و فضا سازی‎های فرهنگی- ورزشی کنترل کرد.

اجرای طرح «مدرسه عاری از خطر» در مدارس

طرح« مدرسه عاری از خطر» یکی از طرح‎هایی است که در مدارس و در بین دانش‎آموزان دوره دوم متوسطه اجرا می‎شود و با توجه به حرف شنوی بالای دانش‎آموزان از همسالان خود، دانش‎آموزان خود مدیریت اجرای این طرح را برعهده دارند.

این طرح با هدف پیشگیری از گرایش به استعمال دخانیات، خشونت، سوء مصرف مواد مخدر و روابط ناسالم اجرایی می‎شود و در قالب آن عواقب گرایش به معضلات اجتماعی بیان می‎شود.

منبع خبر:‌فارس ۹۳٫۱۰٫۱۷

لینک کوتاه : https://news.dchq.ir/3/?p=14377

برچسب ها

نوشته های مشابه