رييس اداره داروهاي مخدر و تحت كنترل سازمان غذا و دارو با بيان اينكه گزارش خاصي از افزايش آمار قرصهاي تقلبي متادون نداشتهايم، عنوان كرد: با اين حال به اين علت كه قرص متادون، هنوز بازار دارد، ممكن است به روشهاي گوناگون و در شكلهاي مختلف وارد كشور شده و در اختيار معتادان قرار گيرد.
دكتر سيد مهدي سليمانجاهي در گفتوگو با خبرنگار «سلامت» ايسنا، در واكنش به اين كه اخيرا اخباري مبني بر انتشار و گسترش قرصهاي متادون تقلبي هندي و پاكستاني به گوش ميرسد، اظهار كرد: قاچاق همواره وجود دارد. بر اساس آمار رسمي حدود دو تا سه ميليون معتاد در كشور داريم كه تنها ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار نفر از آنها براي ترك به مراكز مراجعه كردهاند. مسلما باقي اين افراد، يا مواد مصرف ميكنند يا دست به خود درماني ميزنند.
قرصهاي زيرپلهاي متادون، هيچ ماده موثرهاي ندارند
وي افزود: قرص متادون را هم به اين دليل كه نياز بازار است، به طريق قاچاق وارد كشور ميكنند. همچنين ممكن است تقلبي و نوع زيرپلهاي آن كه هيچ ماده موثرهاي ندارد و يك پودر معمولي است، وجود داشته باشد.
پايلوت دستگاههاي خودپرداز ارائه متادون مراحل نهايي را طي ميكند
رییس اداره داروهای مخدر و تحت كنترل سازمان غذا و دارو، چندي پيش از تجهیز عمده مراكز درمانی ترك اعتیاد به دستگاههای خودپرداز ارائه متادون از شش ماهه دوم سال امسال خبر داده و عنوان كرده بود با به كارگیری این دستگاهها در مراكز، تحویل شیشههای شربت متادون با تحویل كارت، اثر انگشت و دوزی كه برای بیمار تعیین شده، ارائه خواهد شد.
وي در پاسخ به پرسشي مبني بر زمان دقيق راهاندازي اين دستگاهها گفت: اين طرح در برخي دانشگاهها از جمله دانشگاه علوم پزشكي تهران پايلوت شده و مراحل نهايي خود را طي ميكند. با اين حال تصميم نهايي در خصوص اجراي سراسري اين طرح برعهده معاونت درمان وزارت بهداشت است.
تبليغات مراكز ترك اعتياد، در اقبال معتادان به قرص متادون نقش دارد
سليمانجاهي همچنين درباره ميزان اقبال معتادان به هر يك از داروهاي موجود، اظهار كرد: اقبال به قرص متادون با توجه به تبليغاتي كه مراكز ميكنند، بيشتر است. اما معاونت درمان براي هر يك سهميه تعيين كرده است. سهميه بوپرنورفين ۲۰ درصد، شربت متادون ۴۰ درصد و شربت ترياك هم ۴۰ درصد است.
وي افزود: بوپرنورفين در داخل كشور توليد ميشود و مشكلي در خصوص تهيه آن نداريم.
پيشنهاد سازمان غذا و دارو براي سامانيابي وضعيت معتادان
معتادان شناسنامهدار شوند
سليمانجاهي در ادامه ضمن تاكيد بر شناسنامهدار شدن معتادان گفت: شناسايي اين افراد كمك زيادي به ما ميكند و حتي مهمتر از خود درمان است، زيرا علاوه بر وابستگي جسمي دچار وابستگي رواني نيز هست كه نيازمند رسيدگي و توجه است. تا جايي كه مطلع هستم غير از ثبت اطلاعات متقاضياني كه به مراكز ترك اعتياد مراجعه ميكنند، معتادان به گونه ديگري شناسايي نميشوند.