به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ هیئت جمهوری اسلامی ایران در دو نشست پیاپی “مقامات ارشد و رؤسای مراجع ملی مبارزه با مواد مخدر سازمان همکاری شانگهای” که طی هفته جاری (۵ لغایت ۷ خردادماه ۱۴۰۴) به میزبانی چین، در شهر “شیان” آن کشور، در حال برگزاری می باشد، مشارکت کرد.
محمد نریمانی، مدیرکل دفتر روابط بین الملل ستاد مبارزه با موادمخدر که ریاست هیئت ایرانی را در این نشست بر عهده دارد، ضمن قدردانی از مقامات جمهوری خلق چین بهعنوان کشور میزبان این رویداد مهم منطقه ای؛ بر این نکته تأکید کرد که تلاشهای خستگیناپذیر و تحسین برانگیز همه کشورهای عضو موجب شده تا سازمان همکاری شانگهای به نیرویی قدرتمند در برابر چالشهای مشترک، بهویژه مبارزه با بلای مواد مخدر، تبدیل شود. در واقع امروز که برای تقویت واکنش جمعی خود گرد هم می آییم، بدان معناست که “وحدت”، نه جغرافیا، خط مقدم ما را در این مبارزه مشخص می کند.
وی افزود: وضعیت در منطقه ما به طور فزاینده ای از نظر کشت، تولید، قاچاق مواد افیونی، مواد روانگردان و مواد شیمیایی پیش ساز آنها و نیز سوء مصرف مواد مخدر، رو به وخامت است. گاهی اوقات کشت و تولید تریاک کاهش می یابد و زمانی افزایش می یابد و یا به موازات کاهش تولید تریاک، ساخت مواد روان گردان مانند مت آمفتامین افزایش مییابد. با این حال، مشکل همچنان وجود دارد و به قوت خود باقی است.
مدیرکل دفتر روابط بین الملل ستاد مبارزه با مواد مخدر بیان داشت: به موازات این وضعیت و جهانی شدن معضل مواد مخدر، عناوینی مانند قانونی شدن مواد مخدر یا در مواردی جرم زدایی عمومی از جرایم مرتبط با مواد مخدر، روند مبارزه با معضل جهانی مواد مخدر را با چالش جدی مواجه کرده است.
نریمانی، در ادامه اهم اقدامات و فعالیت های ایران در مقابله با معضل مواد مخدر، در زمینه های مختلف همچون مقابله با عرضه و کاهش تقاضا را تبیین و تشریح کرد و اجرای “راهبرد جامع، یکپارچه و متوازن” را که توسط جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۴ نیز تداوم داشته است، مورد توجه قرار داد.
رئیس هیئت ایرانی، همچنین به همکاری موفق بین المللی کشورمان در قالب دو و چند جانبه و نیز سازمان های منطقه ای و نهادهای بین المللی اشاره و ابتکارات منطقه ای و دستآوردهای موفق، همچون؛ “تأسیس مرکز منطقه ای مطالعات درمان اختلالات سوء مصرف مواد در طهران” را که در سال ۲۰۱۹ محقق شد، به عنوان شاخص این اقدامات معرفی کرد.
همچنین، تحریم های یکجانبه علیه ایران، ضعف در تبادل اطلاعات و قانونی نمودن و جرم زدایی از موادمخدر، از دیگر مهمترین چالش های مطرح شده توسط نریمانی بود.
شایان توجه است؛ هیئت جمهوری اسلامی ایران “تأسیس یک مرکز تخصصی در طهران در زمینه کاهش تقاضا و درمان اختلالات سوء مصرف مواد مخدر برای کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای”، را به عنوان طرح پیشنهادی ایران به این نشست، ارائه کرد.