اداره پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، برنامههای مختلفی را در سطح استان از جمله مشهد، ویژه دانشآموزان مقطع متوسطه اجرا میکند.
به گزارش روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی، عباسعلی میرسیستانی معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش استان گفت: این طرح با اولویت مدارس خطرپذیر به نسبت آسیبپذیری منطقه و با هدف پیشگیری از رفتارهای پرخطر با استفاده از آموزشهای فعال که با محوریت پیشگیری از گرایش به استعمال دخانیات، سوء مصرف مواد، خشونت و آسیبهای نوپدید (مانند فضای مجازی، ماهواره، تلفن همراه و…) به تمام ادارات آموزش و پرورش استان تکلیف شده که در این زمينه موظفند برای همه مدارس، کارگاه آموزشی برگزار کنند و از افراد متخصص به عنوان مدرس در کلاسها بهره ببرند.
وی افزود: دادگستری استان با اجرای طرح «قاضی مدرسه»، شورای هماهنگی پیشگیری از مواد مخدر، استانداری و بهزیستی سازمانهایی هستند که در اجرای این طرح با آموزش و پرورش استان همکاری میکنند.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزشوپرورش استان بيان كرد: طرحهای پیشگیرانه در چهار شاخه اجرا شده است؛ طرح مدرسه عاری از خطر اعتیاد که ویژه دانشآموزان پایه اول مقطع متوسطه دوم (دبیرستان) است. دومین طرح با عنوان آموزش مهارتهای مقابلهای ویژه دانشآموزان مقطع متوسطه اول (راهنمایی)، به مدارسی اطلاق میشود که آموزشهای آنها مربوط به مهارتهای زندگی بهمنظور مواجهه مؤثر با مصادیق رفتارهای پرخطر و مقاومسازی آنها برای حل مسئله و تصمیمگیری در مواقع خطر با موضوعات پیشگیری از گرایش به اعتیاد و آسیبهای نوپدید است.
میرسیستانی ادامه داد: «مدارس مراقب به شیوه اجتماعمحور» همه دورههای تحصیلی را شامل میشود و طی آن برنامههای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، اعتیاد و رفتارهای پرخطر با هدف سلامت روانی و اجتماعی اجرا میشود و آموزشهای لازم در ارتباط با رفتارهای پرخطر، آسیبهای نوپدید، عوامل مخاطرهآمیز و موقعیتها و افراد پرخطر اطراف مدرسه به دانشآموزان آموزش داده میشود. در این آموزشها در کنار کلاس و کارگاه از فیلم و اسلاید و بروشور با توجه به سن دانشآموزان هم استفاده میشود.
وی چهارمین شاخه طرح پیشگیری از آسیبهای اجتماعی دانشآموزان را «آموزش مهارتهای مراقبت از خود»، ویژه دانشآموزان مدارس مقطع ابتدایی دوم عنوان كرد و گفت: در این موضوع با محوریت غنیسازی آموزشهای کتاب مطالعات اجتماعی پایه ششم ابتدایی با هدف آموزش مهارتهای دوستیابی و تصمیمگیری به دانشآموزان، آموزشهای لازم داده میشود.
وی یادآور شد: در تکمیل این طرح، جلسات آموزش مهارتهای زندگی، سبکهای فرزندپروری و روشهای پیشگیری اولیه از اعتیاد ویژه والدین دانشآموزان مقاطع راهنمایی و متوسطه و جلسات کارگاهی آموزش ارتباط مؤثر با دانشآموزان، شناخت عوامل محافظ و خطر و روشهای پیشگیری اولیه از اعتیاد ویژه مدیران، معاونان، مشاوران، مربیان پرورشی و بهداشت و معلمان ورزش مقاطع متوسطه اول و متوسطه دوم نیز به طور مرتب در مدارس یادشده برگزار میشود.
وی با بیان اینکه این طرح در ۸۴۴ مدرسه استان و ۴۱۰ مدرسه در سطح نواحی هفتگانه مشهد با تلاش کمیتههای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در سطح ادارات استان در دو سال گذشته اجرا شده است، بيان كرد: این طرح در پایان هر سال تحصیلی ارزیابی میشود و با توجه به کارگاههای آموزشی و مشاوران و استادان مجرب توانسته است، نقش مؤثری در پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در این مدارس داشته باشد.
معاون تربیتبدنی و سلامت آموزش و پرورش خراسانرضوی اعتبار تخصیص یافته به این طرح را در استان ۴۰۰ میلیون تومان (در دو مرحله تخصیص یافته است) عنوان و تصریح كرد: آموزش و پرورش با توجه به توانایی و بضاعت خود، قدم در این مسیر خطیر گذاشته است و همکاری سایر بخشهای فرهنگی و رسانهها بهویژه صدا و سیما میتواند به موفقیت طرح تا حد زیادی کمک کند، اما خانوادهها مهمترین بخش در فرایند پیشگیری از آسیبهای اجتماعی فرزندانشان هستند و باید در این مسیر با ما همکاری کنند، بهگونهای که مدل زندگی نوجوانشان را با برنامههای آموزش و پرورش هماهنگ کنند تا تلاش ما نقش بر آب نشود.
منبع خبر: روابط عمومی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی،۹۳٫۰۶٫۰۹