به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر به نقل از خبرگزاری فارس؛ مقامات اسرائیلی اعلام کردند که دادههای نگران کنندهای درباره استفاده، سوء مصرف و حتی اعتیاد به الکل و مواد مخدر بین دانشآموزان مدارس این رژیم وجود دارد.
در جلسه مشترک کمیته آموزش و کمیته مبارزه با استفاده از مواد مخدر و الکل کنست اعلام شد که از هر ده دانشآموز اسرائیلی در پایههای پنجم تا دوازدهم، یک نفر به دفعات مکرر و تا سرحد از دست دادن اختیار، الکل مصرف کرده، این درحالی است که هیچ سازمانی در این رژیم وجود ندارد که این موضوع را پیگیری و نظارت کند.
در این جلسه «یوسی هارل فیش»، کارشناس بینالمللی اعتیاد از دانشگاه بار-ایلان، نتایج یک نظرسنجی درباره سلامت نوجوانان اسرائیلی و اثرات جنگ بر دانشآموزان مدارس اسرائیل را ارائه کرد.
این پژوهش تحت عنوان «نوجوانان اسرائیلی: الگوهای استفاده از موادمخدر و مشارکت در خشونت آنلاین» انجام شده و مقطع زمانی سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ را در برمیگیرد و بخشی از برنامه تحقیقاتی اسرائیل درباره بررسی میزان رفاه و سلامت نوجوانان اسرائیلی در دانشگاه بار-ایلان به شمار میآید.
دادههای مطالعه به عنوان مثال نشان میدهد که در سال ۲۰۲۴ از هر دو نوجوان، یک نوجوان، دو یا چند علامت مرتبط با ناراحتی روانی و فشارهای روحی، از جمله درد کمر یا معده، تحریکپذیری معده و خلق و خوی بد را گزارش و تأکید کرده، نوجوانانی که از ناراحتیهای روانی رنج میبرند، در برابر فشارهای اجتماعی و خطر مصرف مواد اعتیا آور آسیب پذیرتر هستند.
صدها نوجوان و جوان مواد مخدر و الکل مصرف میکنند
یکی از موضوعات مورد اشاره در این پژوهش آن بود که از هر ده دانشآموز کلاس پنجم تا دوازدهم، حداقل ماهی یک بار الکل را تا سرحد بیاختیاری مصرف میکنند و با بالا رفتن میزان دفعات مصرف افزایش مییابد.
همچنین، پژوهش نشان میدهد که ۱۷٫۳ درصد از دانشآموزان کلاس یازدهم و دوازدهم ظرف یک سال گذشته حداقل یک بار روی به مصرف مواد مخدر آوردهاند.
مرکز مطالعات و تحقیقات کنست اسرائیل نیز در گزارشی اعلام کرد که ظرف سال گذشته ۵۶۰ کودک و نوجوان برای ترک اعتیاد و مصرف الکل به مراکز درمانی وابسته به وزارت بهداشت مراجعه کرده و از خدمات آن بهرهمند شدهاند.
این مرکز با اشاره به اینکه تعداد واقعی مصرفکنندگان مواد مخدر و الکل در دو گروه سنی کودک و نوجوان بسیار بالاتر از این رقم است، افزایش میزان مصرف مواد مخدر و الکل در میان کودکان و نوجوانان اسرائیلی را به شدت نگرانکننده خواند و افزود، طی سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ در مجموع ۷۲۲ نوجوان و کودک با میانگین سالیانه ۲۴۰ نفر به مراکز ترک اعتیاد و مصرف الکل مراجعه کرده بودند و این نشاندهنده افزایش دو برابری مصرف این مواد در میان کودکان و نوجوانان اسرائیلی دارد.
در این نشست که مسئول یکی از گروههای داوطلب امدادی نیز حضور داشت، در سخنانی به تأثیر جنگ روی وضعیت اجتماعی اسرائیل به ویژه کودکان و نوجوانان اسرائیلی پرداخت.
وی در اینباره گفت: «من به همراه تیمم در محله گیلو در قدس فعالیت میکنیم و با آوارگان شهرک شلومی در ارتباط هستیم. واقعیتها بسیار فراتر از آمار و ارقامی است که در این گزارش به آن اشاره شده است.»
وی میافزاید: «یکی از بزرگترین فروشندگان مواد مخدر در محله گیلو یک دانشآموز کلاس ششمی است. نکته مهمتر آنکه این مواد به راحتی و هرجا بروید در اختیار شما قرار دارد. وقتی به مدرسه نزدیک میشوم، بوی مواد به خوبی به مشامم میرسد.»
او ادامه میدهد: «اکنون استفاده از بالنهای پر شده با گاز خنده به شدت در میان نوجوانان و کودکان اسرائیلی متداول شده و استنشاق این گاز به ابزاری برای فرار آنها از مشکلات تبدیل شده است.»او خاطرنشان میکند: «اکنون کودکان و نوجوانان اسرائیلی با کوچکترین و کمترین فشار و نگرانی و به بهانههای مختلف و حتی واهی خانه و تحصیل را ترک میکنند.»
به گفته پرفسور یوسی هارل فیش مؤسسات و مراکز حکومتی اسرائیل آمارهای واقعی مصرف مواد مخدر و الکل در گروه سنی ۱ تا ۱۷ سال را در اختیار ندارند، چون اصلا مرکزی برای رصد و پیگیری پدیده مصرف مواد مخدر و الکل در اسرائیل وجود ندارد.این درحالی است که وزارت بهداشت و درمان اسرائیل نیز تأکید میکند، هیچ یک از طرفهای ذیربط با این وزارتخانه نیز هیچ آمار و ارقام رسمی درباره میزان مصرف مواد مخدر و الکل در میان کودکان و نوجوانان اسرائیلی در اختیار ندارند.
افزایش مصرف موادمخدر و الکل در ماههای اخیر
این پژوهش در ادامه دادههای جدیدی از میزان مصرف مواد مخدر و الکل در میان کودکان و نوجوانان اسرائیلی ارائه میدهد. بر این اساس، ۹٫۵ درصد از کودکان و نوجوانان اسرائیلی کلاسهای پنجم تا دوازدهم حداقل یک بار در ماه تا سرحد بیاختیاری و اصطلاحا مستی الکل نوشیدهاند، این نسبت در میان پسران به ۱۲٫۴ درصد و دختران ۶٫۷ درصد میرسد.
همچنین، ۶٫۳ درصد از دانشآموزان کلاسهای هفتم تا دوازدهم در همین مدت زمانی یک بار مواد مخدر مصرف کردهاند. این نسبت در میان پسران ۹٫۱ درصد و دختران ۳٫۶ درصد بوده است.
علاوه بر آن، تحقیق نشان میدهد که هرچه سن کودکان و نوجوانان افزایش مییابد، میزان مصرف مواد مخدر و الکل نیز در میان آنها افزایش پیدا میکند. به عنوان مثال درحالی که میزان مصرف این مواد در میان دانشآموزان کلاسهای یازدهم و دوازدهم به ۱۷٫۳ درصد میرسد، در کلاس پنجم ۳٫۳ درصد است.
به گفته این پژوهش ۸ درصد دانشآموزان کلاسهای یازدهم و دوازدهم حشیش مصرف میکنند. این نسبت در میان دانشآموزان کلاسهای هفتم به ۵٫۲ درصد میرسد.
پژوهش بار دیگر تأکید میکند، در تماس با وزارت بهداشت و رفاه اجتماعی اسرائیل جهت پیگیری وضعیت کودکان و نوجوانان اسرائیلی پس از رخدادهای ۷ اکتبر و جنگی که اسرائیل درگیر آن، اعلام شد که هیچگونه گزارش یا آمار و ارقام مستندی در اختیار ندارند.
اما برآوردهای وزارت بهداشت و رفاه اجتماعی اسرائیل بر افزایش انواع آرامبخشها، حشیش و الکل در میان نوجوانان اسرائیلی به ویژه نوجوانان خانوادههایی که از شهرکهای شمالی آواره شده و خانه و زندگی خود را از دست دادهاند، تأکید دارد.
بر اساس آمارهای جمعیت اسرائیلی «عیلام» ۴۷ درصد از اسرائیلیهایی که از شهرکهای شمال و جنوب اسرائیل پس از عملیات طوفان الاقصی و حملات حزبالله آواره شدهاند، در گروه سنی ۱۲ تا ۱۵ سال قرار داشتند که اغلب آنها طی تماس با این مرکز و دیگر مراکز درمانی از ناراحتیهای روحی و روانی شکایت کرده و مجبور به استفاده از داروهای آرامبخش شدهاند.