به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ صبح امروز کارگاه آموزشی پنج روزه بررسی جرائم مرتبط با قاچاق موادمخدر برای افسران پلیس مبارزه با موادمخدر فراجا با مشارکت دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل متحد و با حضور هیئت روسی در تهران آغاز به کار کرد.
محمد نریمانی؛ سرپرست دفتر روابط بینالملل ستاد مبارزه با موادمخدر در مراسم افتتاحیه این کارگاه با بیان اینکه کارگاه مذکور بر موضوع NPSها (مواد روان گردان جدید) متمرکز شده است، گفت: در نظامات بینالمللی کنترل موادمخدر، سه کنوانسیون «معاهده واحد موادمخدر مصوب ۱۹۶۱»، «کنوانسیون مواد روانگران مصوب ۱۹۷۱ » و «کنوانسیون مبارزه با قاچاق موادمخدر و روانگردان مصوب ۱۹۸۸» وجود دارد.
وی افزود: در هر کدام از کنوانسیونهای مذکور حدود چهار جدول وجود دارد که موادمخدر، پیشسازها و داروهای تحت کنترل بینالمللی در آن فهرست شده اما در هیچ کدام از جدولها به مواد روانگردان جدید اشاره نشده است.
نریمانی خاطرنشان کرد: مواد روانگردان جدید به نحوی طراحی شدهاند تا اثرات مشابه با مواد روانگردان را بر ذهن و جسم مصرفکننده ایجاد کنند البته اطلاق واژه جدید به آنها به منزله این نیست که مواد مذکور جدید هستند، خیر، سوءمصرف این مواد جدید شده است.
سرپرست دفتر روابط بینالملل ستاد مبارزه با موادمخدر بیان کرد: باندهای بینالمللی موادمخدر اقداماتشان را بر اساس NPSها ترسیم کردهاند و بر این اساس دارو و پیشساز تولید میکنند.
وی درباره چرایی پرداختن به NPSها در کارگاه مذکور نیز گفت: سالانه حدود ۵۰۰ هزار نفر به خاطر مصرف موادمخدر در دنیا جان خود را از دست میدهند که سهم مواد روانگردان در این مرگ و میرها، تا سال ۲۰۱۷ ناچیز بود اما از سال ۲۰۱۷ مصرف NPSها در کل کشورها شایع شد، همچنین بر اساس گزارش UNODC و INCSR امریکا، ۱۰۰ هزار نفر در این کشور بر اثر مصرف موادمخدر جان باخته بودند که مرگ ۷۵ هزار نفر از آنها به دلیل NPSها بود.
نریمانی، NPSها را یک تهدید علیه سلامت بشری، امنیت و اقتصاد کشورها دانست و متذکر شد: تاکنون یک هزار و ۳۰۰ مورد NPSها در کشورها معرفی شدند و بر اساس اطلاعات اخذ شده از دوستان در فراجا، ۱۰ مورد NPS نیز در ایران شناسایی شده است.
سرپرست دفتر روابط بینالملل ستاد مبارزه با موادمخدر، دانشآموزان، نوجوانان، جوانان و بانوان را از جمله مصرفکنندگان NPSها برشمرد و عنوان کرد: مواد مذکور به دلایلی همچون رژیم لاغری یا برای تجربه و به تصور غلط تقویت حافظه در بین گروههای مذکور مصرف میشود.
وی افزود: بیکاران و حاشیهنشینان شهرها نیز از جمله مصرفکنندگان مذکور هستند زیرا توان مالی برای خرید “هروئین”، “مرفین” یا “متامفتامین” ندارند.
سرپرست دفتر روابط بینالملل ستاد مبارزه با موادمخدر درباره اقدامات پیشگیرانه جمهوری اسلامی ایران درباره این تهدید نیز عنوان کرد: در سال ۱۴۰۰ در حاشیه شصت و پنجمین و نشست کمیسیون مقابله با موادمخدر جمهوری اسلامی ایران و دفتر UNODC یادداشت تفاهمی درباره NPSها و در سال ۱۴۰۱ نیز برنامه مشارکت کشوری بین جمهوری اسلامی و UNODC امضاء شد.
نریمانی یادآور شد: این مشارکت چهار زیربرنامه از جمله تقویت مرزها و مقابله با قاچاق موادمخدر دارد همچنین در ذیل همین برنامه بحث برگزاری چنین کارگاههایی به عنوان مساعدت فنی مطرح شده است.
وی ضمن تقدیر از دولت فدراسیون روسیه در برگزاری دورههای آموزشی اینچنینی، از الکساندر فدولوف؛ نماینده دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل متحد ایران نیز خواست از تجارب ارزشمند دستگاههای مقابلهای جمهوری اسلامی ایران مخصوصاً پلیس مبارزه با موادمخدر فراجا در امر مقابله با قاچاق موادافیونی در برگزاری سایر دورهها در دیگر کشورها بهرهبرداری شود.
