به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ الکساندر فدولوف عصر امروز در مراسم افتتاح دومین نمایشگاه یاریگران زندگی که در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد، ضمن ابزار خرسندی از حضور در این نمایشگاه گفت: دنیای امروز ما به شدت تحت تأثیر کشت، تولید و قاچاق غیرقانونی مواد مخدر قرار گرفته است که تهدیدی جدی برای امنیت، سلامت و رفاه افراد و جوامع محسوب میشود.
وی افزود: مصرف مواد مخدر به ویژه در کشورهای در حال توسعه در حال گسترش است و این مسئله تحت تأثیر عوامل متعددی مانند شهرنشینی، تغییرات جمعیتی و نابرابریهایاقتصادی-اجتماعی قرار دارد.
نماینده کشوری دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در تهران بیان داشت: کاهش عرضه مواد مخدر به دلیل پیچیدهتر شدن بازارهای غیرقانونی مواد مخدر چالشهای بیشتری را به همراه دارد. مواد گیاهی هم اکنون در کنار صدها نوع ماده مصنوعی قرار دارند که بسیاری از آنها تحت کنترل بینالمللی نیستند و چالشهای جدیدی را برای سیستمهای بهداشتیعمومی به وجود میآورند.
فدولوف افزود: مصرف غیردارویی داروهای تجویزی و پیامدهای منفی آن بر سلامت عمومی به سرعت در حال افزایش است. مصرف مواد مخدر همچنان بر سلامت و رفاه مردم تأثیر منفی میگذارد.
وی افزود: برخی پیشرفتها در ارائه مداخلات مبتنی بر شواهد علمی برای پیشگیری از مصرف مواد، درمان اختلالات مصرف و کاهش آسیبهای مرتبط حاصل شده است، گروههای آسیبپذیر همچنان در معرض خطر قرار دارند و راه طولانی پیش روی ما است. افراد فقیرتر در هر کشور به طور نامتناسبی بار منفی ناشی از مصرف مواد مخدر را تحمل میکنند.
نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در تهران بیان کرد: افرادی که مواد مخدر مصرف میکنند، در معرض تبعیض قرار دارند و با موانع بیشتری برای دسترسی به خدمات بهداشتیمبتنی بر شواهد، مؤثر و انسانی از جمله پیشگیری، درمان و مراقبت از اچآیوی مواجهاند.
فدولوف اظهار داشت: کشورهای عضو سازمان ملل متحد در طول دهههای گذشته به تعهداتی در راستای مقابله و کنترل مشکل جهانی مواد مخدر متعهد شدهاند. این تعهدات بر اساس همکاری بینالمللی برایدستیابی به راهبردی یکپارچه و متوازن برای مقابله با مشکل جهانی مواد مخدر و تقویت تلاشهایمان صورت گرفته است. تمامی طرفهای گفتگو تعهد مشترکی برای مقابله مؤثر و پایداربا این مشکل جهانی دارند که این امر نیازمند اقدام منسجم و مستمر در سطوح ملی و بینالمللی است.
وی افزود: سیستم سازمان ملل متحد در ایران از طریق چارچوب همکاریهای توسعه پایدار سازمان ملل در ایران (UNSDCF) از بهبود دسترسی به خدمات مبتنی بر شواهد در زمینه پیشگیری، درمان، کاهش آسیب و سایر خدمات مرتبط با مواد مخدر حمایت میکند و در تقویت ظرفیتهای ملی برایمدیریت موثر مرزها و کنترل قاچاق مواد مخدر با ارائه کمکهای بینالمللی یاری میرساند.
نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در تهران گفت: کنسرسیومی متشکل از یونیسف، سازمان جهانی بهداشت، صندوق جمعیت ملل متحد و دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در کنار دانشگاهها، سازمانهای جامعه مدنی و شرکای ملی ایران به رهبری ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران، تلاش میکنند کیفیت برنامههای موجود را بهبود بخشند و برنامههای جدیدی را متناسب با نیازهای گروههای آسیبپذیردر معرض خطر مصرف مواد مخدر معرفی کنند.
فدولوف گفت: سازمان ملل متحد از تقویت ظرفیتهای ملی برای مقابله با مواد مخدر و قاچاق مواد اولیه شیمیایی غیرقانونی حمایت کرده و به ترویج سیاستها و برنامههای کاهش عرضه مواد و همچنین ارتقای همکاریهای منطقهای و بینالمللی در زمینه کنترل مواد مخدر میپردازد.
وی افزود: سازمان ملل متحد در ایران تاکنون از معرفی بسیاری از برنامههای نوآورانه در حوزه کنترل مواد مخدر حمایت کرده است، از جمله برنامه درمان نگهدارنده با متادون در جوامع و زندانها، خدمات کاهش آسیب، برنامههای پیشگیری از مصرف مواد در خانواده مانند برنامه خانوادهها و مدارس با هم (FAST)، برنامه تقویت خانوادهها و برنامه تقویت مدارس.
نماینده کشوری دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در تهران گفت: در حال حاضر، چندین برنامه توسط سازمان ملل متحد در چارچوب چرخه فعلی UNSDCF معرفی شدهاند، از جمله مراکز توانمندسازی و بهزیستی روانی نوجوانان، برنامه پیشگیری ثانویه از مصرف مواد پیام من برای پیشگیری از اعتیاددر بین جوانان با مصرف تفننی مواد مخدر، پروتکلهای درمانیبرای جوانان معرفیشده توسط یونیسف، برنامه خانوادههای قوی UNODC و بستههای آموزشی غیر دارویی در درمان اعتیاد تحت پروژه درمان شبکه (Treatnet) دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد که نتایج اولیه اجرایآزمایشی آنها بسیار امیدوارکننده است و احتمالاً در همکاری نزدیک با شرکای ملی ایرانی راه خود را به برنامههایملی کنترل مواد مخدر باز خواهند کرد.
وی پر پایان افزود: ما تلاشهای همکاران دولتی و غیردولتی خود را تحت هدایت ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران برای ارتقای اقدامات مؤثر و متوازن در کنترل مواد مخدر به منظور تضمین ایمنی انسانی، سلامت عمومی و رفاه تمامی افراد در این کشور ارج مینهیم.