به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با موادمخدر؛ دکتر محمد جمالو معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر در مراسم امضای این تفاهمنامه گفت: اعتیاد مختص یک منطقه، کشور یا قاره نیست و ما با یک همهگیری جهانی روبرو هستیم و اگر نخواهیم این صورتمسئله را دقیق بشناسیم، در سیاستگذاری دچار خطا خواهیم شد؛ لذا باید آن را بهتر بشناسیم تا خطای کمتری داشته باشیم.
وی افزود: ستاد مبارزه با مواد مخدر بهعنوان یک ستاد هماهنگ کننده ناظر، همان راه حلی را جلو میبرد که تا سه سال پیش در همهگیری کرونا داشتیم. کرونا هم یک همهگیری جهانی بود و در کشورمان همه دستگاههای اجرایی از بالاترین مقام تا پایینترین؛ با تقسیم کار و وظیفه توانستند با آن مقابله کنند. البته همهگیری اعتیاد بسیار پیچیدهتر است. در همهگیری کرونا با بحث جان انسانها روبرو بودیم اما در همه گیری اعتیاد با جسم و روح و ابعاد اجتماعی، خانوادگی و فردی افراد مواجه هستیم.
جمالو افزود: البته باید بدانیم اقدامات ما در دانشگاهها و مراکز آموزشی به قدر تکاپوی صورتمسئله اعتیاد نیست و باید بیشتر کار شود، لذا با توجه به اینکه اکنون مسئله اولویتدار ستاد، توجه به محیطهای دانش آموزی و دانشگاهی است، از نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها خواستیم به کمک ما بیایند تا از ظرفیت این نهاد بهمنظور پیشگیری از اعتیاد جوانان استفاده کنیم و بتوانیم اقدامات جدید و در خوری را با کمک همه دوستانی که در دانشگاهها کار کردهاند، انجام دهیم.
از دانشجویان فعال و کنشگر در اجرای برنامههای پیشگیری از اعتیاد در دانشگاهها استفاده خواهیم کرد
همچنین حجت الاسلام و المسلمین مهدی فاطمی پور معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در این مراسم گفت: «تعمیق بینش، ارتقای معرفت دینی و بصیرت افزایی» مأموریت اصلی این نهاد در دانشگاهها بهعنوان هم نماینده مقام معظم رهبری و هم نماینده حوزه در دانشگاهها است. برای انجام این مأموریت ما باید از روشهای مختلفی استفاده کنیم تا مأموریت خود را محقق کنیم. همچنین ما به دنبال تحقق دانشگاه اسلامی هستیم، دانشگاهی که با فرهنگ و تمدنمان تناسب داشته باشد.
وی تصریح کرد: در تمام دنیا، دانشگاهها بهعنوان یک فضای نخبگانی یکی از رسالتهایی که دارند، آن است که «بار فضای فکری و فرهنگی آن جامعه را به دوش میکشند و موتور محرک فضای فکری و فرهنگی جامعه خود هستند» لذا این اتفاق در کشور ما نیز میبایست بر اساس اقتضائات و شرایط فرهنگی و معارف دینیمان رخ دهد؛ در این صورت نقش دانشگاهها در کشور ما یک نقش مهمتر و ارزشمندتری خواهد شد.
معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها افزود: حرکت به سمت این رسالتها، مقدماتی دارد و توجه به مسائل اجتماعی در این حوزه بسیار اهمیت پیدا میکند. در سالهای اخیر در کنار فعالیتهای فرهنگی سیاسی و دینی، یکسری فعالیتهای اجتماعی را هم شروع و تلاش کردیم که این فعالیتهای اجتماعی در راستای دیگر فعالیتهایمان باشد و در نهایت کمکی هم برای رسیدن به هدف اصلیمان «تحقق دانشگاه اسلامی» باشد.
حجت الاسلام و المسلمین مهدی فاطمی پور بیان داشت: ایام جوانی دوران درخشندگی، شور و هیجان، سرور و شادی و نشاط و امید است؛ اما گاهی برخی جوانان به دلیل شور و هیجان جوانی، تأثیر همسالان بر رفتارشان یا فشار درس و خانواده و… اشتباهاتی میکنند و مرتکب رفتارهای پرخطر، استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی میشوند؛ لذا اهمیت دارد نسبت به این امر، برنامهریزی داشته باشیم. طی سه سال اخیر نیز تلاش کردیم در این حوزه از ظرفیت مجموعههای مختلف استفاده کنیم. یکی از سازمانهای مرتبط و آگاه نسبت به این امر نیز ستاد مبارزه با مواد مخدر است که تصمیم گرفته شد همکاریهای بیشتری را با ستاد با الگوی حرکت اجتماعی و گروهی و با تمرکز بر ظرفیت دانشجویان و افراد فعال و کنشگر در دانشگاهها، بهمنظور پیشگیری از اعتیاد و صیانت از دانشجویان در مقابل تهدید اعتیاد به مواد مخدر داشته باشیم.
نقش دانشگاهها در توسعه پایدار و رسیدن به سلامت اجتماعی بیبدیل است
محمدهادی عسکری مدیرکل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز در این جلسه بیان داشت: نقش دانشگاهها و مراکز آموزشی در توسعه پایدار و رسیدن به سلامت اجتماعی و اخلاق بی بدیل است و نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها به واسطه نظارت پدرانه در این مراکز از جایگاه خاص و شامخی برخوردار است.
وی «ارتقاء سلامت اجتماعی و پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی به ویژه اعتیاد بر اساس شاخصهای معتبر و بهرهگیری حداکثری از مشارکت مردم و با زمانبندی متناسب» را یکی از سیاستهای کلی مقام معظم رهبری برشمرد و گفت: میدانیم که دانشگاهها ظرفیت نهادی بسیار ارزشمندی دارند و علاوه بر آن، جمعیت کثیری از منابع انسانی در قالب اساتید، دانشجویان و کارکنان در دانشگاهها حضور دارند که حداکثر آمادگی را برای مشارکت در برنامههای فرهنگی و اجتماعی دارند که میتوانند نقش خود را در تولید محتوای سودمند و ایجاد امید در جامعه ایفا کنند که براساس جلسات کارگروهی مشترک با نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها تصمیم بر این شد که تفاهمنامه مشترکی با این نهاد منعقد شود.
گفتنی است؛ توانمندسازی علمی و تخصصی دانشجویان بهمنظور ارتقاء دانش و آگاهی ایشان در زمینه مواجهه مؤثر با مواد مخدر، مظاهر اعتیاد و شناخت رفتارهای پرخطر، افزایش کارایی و اثربخشی مداخلات پیشگیری از اعتیاد و آسیبهای اجتماعی در مراکز دانشگاهی، آمادهسازی دانشجویان برای اجرای برنامههای پیشگیری اولیه از اعتیاد در محیط دانشگاهها، همکاری در برگزاری رویدادهای آموزشی توانمندسازی و ایده پردازی و حمایت از اجرای ایدههای برتر در سطح دانشگاهها جهت ارتقای عملیاتهای پیشگیرانه و حمایت ستاد در ارائه خدمات پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی در کانونهای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در دانشگاهها از جمله مفاد این تفاهمنامه میباشد.







