به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری؛ دکتر محمد جمالو معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد در آیین امضا این تفاهمنامه ضمن درود به روح پاک شهدای مبارزه با مواد مخدر گفت: ستاد در سالهای اخیر با وزارت آموزش و پرورش و سازمان دانش آموزش کشور فعالیتهای مشترکی را داشته است و این مدت شاهد تبلور و شکل جدیدی از انتقال آموزههای پیشگیری از اعتیاد به نوجوانان و جوانان بودهایم.
وی افزود: «نمایشگاه عمومی یاریگران زندگی» یکی از آن فعالیتهای مشترکی بود که بیش از ۱۵هزار دانشآموز و معلم از آن بازدید کردند و آن برگ زرینی از افتخارات همکاری مشترک ملی و بین دستگاهی میباشد. در نظر داریم دومین نمایشگاه عمومی یاریگران زندگی را در آبان ماه امسال و همزمان با هفته مبارزه با آسیبهای اجتماعی در مدارس برگزار کنیم و این رویداد به عنوان گردهمایی سالیانه دستگاههای متولی امر مبارزه با مواد مخدر ، در تقویم کشور ثبت شود.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر بیان کرد: یکی از شرکای مهم ما در اجرای این اقدام ارزشمند، وزارت آموزش و پرورش و سازمان دانشآموزی کشور بوده و خواهد بود.
جمالو ادامه داد: بر اساس پژوهشهای قابل استناد، افراد معمولاً به دو دلیل «کسب هیجان و لذت » و «رهایی از رنج اختلالات روانی» به مواد مخدر آلوده میشوند و سازمان دانش آموزی به عنوان مهمترین متولی اوقات فراغت دانش آموزان نقش بسیار ارزشمندی در الگوسازی اجتماعی و ارائه طرحوارههای صحیح، کمهزینه و سالم هیجان طلبی و لذت در دانش آموزان خواهد بود و این مهم یکی از بندهای دارای اولویت تفاهمنامه فیمابین می باشد.
همچنین علی فلاحتکار قائم مقام سازمان دانشآموزی جمهوری اسلامی ایران در این جلسه گفت: به پیشگیری بهعنوان مسئلهای جدی در کشور نگاه میشود. توجه به پیشگیری در حوزه مخاطرات و آسیبهای اجتماعی مسئلهای مهم، اساسی و کمهزینهتر است.
وی تصریح کرد: چیزی که ما را وادار کرده در حوزه آسیبهای اجتماعی منفعلانه رفتار نکنیم و نگاهمان در آموزش و پرورش و معاونت پرورشی از حالت درمان به پیشگیری تغییر کند، آن است که مسئله امروز ما «پیشران بودن نوجوان ایرانی» است. نوجوان باید درگیر مسائل واقعی کشور شود و عنصری باشد که گرههای کشور را باز کند. چیزی که ما درک میکنیم آن است که نوجوانی عرصه نقشآفرینی برای حل مسائل واقعی جامعه است. برای همین میگوییم با مسئله نوجوانی باید فعالانه پیش برویم و منفعلانه برخورد نکنیم.
قائم مقام سازمان دانشآموزی جمهوری اسلامی ایران افزود: متأسفانه امروزه نوجوانان از عنصر کنشگر و فعال از جامعه، تبدیل به کودکی شدهاند که در هیچ یک از عناصر جامعه نقش آفرینی نکرده و مصرف کننده شدهاند. آنهم نوجوانی که توانسته بود در سال ۵۷ انقلاب کند. در حالی که نوجوان امروز باید فعال باشد و گره از جامعه باز کند، برای همین است که ما امروزه مجبور شدهایم با نوجوانانمان منفعل رفتار کنیم تا دچار آسیبهای اجتماعی نشوند.
فلاحتکار ادامه داد: نوجوانان دهه هشتادی و دهه نودی با خلاقیت و آزاداندیشی که دارند، باید کنشگر باشند و از فرصتهای خود بهترین استفاده را کنند و برای دیده شدن در حوزههای مختلف فعالیت داشته باشند. اگر با دهه هشتادی منفعلانه رفتار کنیم جامعه افسرده میشود، باید مسئله اعتیاد و آسیبهای جنسی را با آنها حل کنیم در حالی که با آنها داریم تهدید محور رفتار میکنیم. عرصههای تصنعی برایشان فراهم کردیم و عرصه واقعی را برایشان باز نگذاشتیم. به همین دلیل باید بتوانیم «دانشآموز کنشگر پیشران» تربیت کنیم، تربیت باید بهگونهای باشد که دانشآموز خود طرح مسئله کرده و خود نیز آن را حل کند.
وی افزود: در بین دستگاههایی که با حوزه پیشگیری فعالیت دارند با شما دست نیاز دراز کردیم و بنا داریم ظرفیتها و بسترهایی را فراهم کنیم تا جوان ایرانی احساس کند که در جامعهاش نقشآفرین است و سهمی دارد.
محمدهادی عسکری مدیرکل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز بیان داشت: امیدوارم این تفاهمنامه منتج به شناسایی ظرفیتهای مغفول در حوزه پیشگیری از اعتیاد در کشور شود.
وی یادآور شد: با توجه به میزان آسیبهای اجتماعی در کشور، ستاد مبارزه با موادمخدر و وزارت آموزشوپرورش، تفاهمنامهای را در گذشته بهمنظور استفاده از ظرفیتهای موجود برای اثربخشی راههای پیشگیری در آسیبهای اجتماعی امضا کردند که به دنبال آن تفاهمنامه، اقدامات ارزشمندی همچون نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان، کانون یاریگران زندگی، کانونهای یاریگران زندگی و… انجام شد که نوید بخش یک اتفاق مبارک بود و ظرفیتهای بیشتری در ستاد و وزارت آموزشوپرورش ایجاد شد.
مدیرکل فرهنگی و پیشگیری ستاد بیان داشت: امروزه شاهد جهشی در فعالیتهای مشترک دو نهاد با محوریت کانون مدرسه و خانواده هستیم که امیدوارم با کمک هم آینده نویدبخشتری را رقم بزنیم. ستاد نیز آمادگی خود را براساس سیاستهای ابلاغی رهبری در برنامه هفتم و احکام برنامه در راستای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در کانون هدف که مدارس، دانشگاهها، دانش آموزان و دانشجویان هستند، اعلام میدارد تا شاهد اقدامات مؤثری باشد.
گفتنی است؛ همافزایی ظرفیتها برای ترویج پیامهای پیشگیری از اعتیاد و آسیبهای اجتماعی در شبکههای تشکیلات سازمان دانشآموزی، افزایش اثربخشی مداخلات پیشگیری از اعتیاد و آسیبهای اجتماعی در تشکیلات سازمان دانشآموزی، آمادهسازی مربیان و اعضای سازمان دانشآموزی برای اجرای برنامههای پیشگیری از اعتیاد در محیطهای دانشآموزی، استفاده از ظرفیتهای علمی و تحقیقاتی طرفین در راستای کاهش بروز و شیوع آسیبهای اجتماعی بهویژه اعتیاد در کشور، کمک به تولید محتوا و بستههای آموزشی و فرهنگی لازم برای ارائه در دورههای آموزشی پیشگیری از اعتیاد در مدارس، حمایت از برگزاری نمایشگاههای مرتبط با پیشگیری از آسیب اعتیاد و سایر آسیبهای اجتماعی در سطح جامعه و مدارس، کمک به ارتقای فعالیتهای “کانونهای یاریگران زندگی”با استفاده از تمامی ظرفیتهای موجود با هدف آگاهسازی، مسئولیتپذیری اجتماعی، خودکنترلی و افزایش نظم اجتماعی دانشآموزان و کمک به برگزاری جشنوارهها، نمایشگاهها و مسابقات فرهنگی ورزشی پیشگیری از اعتیاد در مدارس کشور با شعار “ورزش و نشاط، دشمن اعتیاد” از جمله مفاد این تفاهمنامه میباشد.