• امروز : دوشنبه - ۱۳ آذر - ۱۴۰۲
  • برابر با : 22 - جماد أول - 1445
  • برابر با : Monday - 4 December - 2023
کل پست ها: 70238اخبار امروز : 20
4

ماده روان گردان جدید کمیکال

  • کد خبر : 84778
  • 28 دی 1401 - 14:43
ماده روان گردان جدید کمیکال
مدتی است ماده روان گردان جدیدی با اسامی خیابانی کمیکال، کمیک، بونزای به فروش می رسد که ظاهر این مواد، به شکل ماده گیاهی خرد شده سبز رنگ (گاها معطر) می باشد. گزارش های علمی منتشر شده و نتایج آزمایشگاهی نشان می دهد مواد مذکور آغشته به دسته‌ای از مواد روانگردان جدید(2) (NPS) به نام کانابینوییدهای سنتزی هستند.

کانابینوییدهای سنتزی(۳) ، دسته مهمی از NPS ها هستند که با روش های شیمیایی در آزمایشگاه های غیرقانونی تولید می شوند. کانابینوئید های سنتزی (SCs) از نظر عملکرد مشابه ولی بسیار قویتر از تتراهیدروکانابینول(۴) (THC) که ماده موثره گیاه شاهدانه است عمل می کنند. این مواد آگونیست گیرنده‌های کانابینوئیدی نوع یک (CB1) وآگونیست جزئی گیرنده های نوع دو(CB2) می باشد. در اکثر موارد کمیکال(۱) از نظر مقدار و نوع ماده آغشته شده با هم متفاوتند و این تفاوت و غیر قابل پیش بینی بودن نوع و مقدار ماده موثره موجود سبب خطا در دوز مصرفی و ایجاد اوردوز در مصرف کنندگان می گردد.
همچنین در برخی موارد قاچاقچیان این مواد را در اسامی دیگر نظیر ادویه(۵) ، بونزای(۶) ، بخور گیاهی و نام‌ها، علایم و بسته بندی متنوع به مشتریان عرضه می نمایند. نقطه مشترک بین بسته بندی ها جذاب و متنوع عبارات فریبندهای چون«برای عطر درمانی»، «برای مصرف انسانی نیست» می باشد که به منظور گمراهی مراجع کنترلی و مصرف کنندگان نوشته می شود.

روش مصرف کمیکال
مواد گیاهی خرد شده سبز رنگ پس از پیچاندن در داخل کاغذ سیگار به صورت سیگاری و یا به وسیله پیپ مخصوص مصرف می شوند.

مکانیسم عملکرد و تاثیر کانابینوییدهای سنتزی بر انسان
خصوصیات ساختاری کانابینویید های سنتزی امکان اتصال آنها به یکی از گیرنده های کانابینوییدی مانند CB1وCB2 که گیرنده اختصاصی ماده آناندامین موجود در بدن انسان می باشد را فراهم می کند. گیرنده CB1 در اکثر قسمت های مغز و نخاع قرار داشته و مسئول عملکرد فیزیولوژیکی آناندامین به ویژه تاثیرات روان گردانی ماده موثره کانابیس(THC) می باشند. در حالی که گیرنده های CB2 اکثرا در طحال و سلول‌های سیستم ایمنی قرار دارند و شاید، حد واسط در بروز تاثیرات ایمنی آنها باشند. کانابینوییدهای سنتزی می توانند با توجه به ساختار مولکولی خود، با تحت تاثیر قرار دادن گیرنده های CB1وCB2 ، تاثیرات توهم زایی و روان گردانی ماده THC موجود در کانابیس را به شکل قوی تر تقلید کنند. با این حال، بسیاری از اطلاعات دارویی، از جمله اثرات دراز مدت این مواد هنوز ناشناخته است. مطالعات زیادی در زمینه تاثیرات آنها بر انسان وجود ندارد و مصرف کنندگان، از اتفاقات پس از مصرف اطلاعات چندانی نداشته و اغلب دچار مصرف دوزهای اشتباه شده و عوارض جانبی شدید ناشی از مصرف بیش از حد، رخ می دهد که دلیل اصلی بروز اوردوز در این محصولات، متفاوت بودن نوع و میزان کانابینویید اضافه شده به مواد گیاهیدر بسته هایی با شکل، آرم و برند یکسان می باشد، که موجب بروز اشتباه در دوز مصرفی و اوردوز می شود.

عوارض مصرف کمیکال
– مصرف این ماده سبب ناخودآگاهی و در دوزهای بالا خواب عمیق و در موارد حادتر می تواند سبب مرگ مصرف کننده گردد.
– از دست دادن کنترل رفتار های حرکتی، در صورت افزایش دوز مصرفی تشدید این حالت گاها منجر به ناتوانی کامل در راه رفتن و انجام حرکات اساسی است.
– تغییرات در گرانش : می تواند باعث سرگیجه و حالت چرخش در مصرف کننده گردد و یا دوزهای متوسط آن، می تواند ناگهان احساس حالت سقوط که می تواند خسته کننده و ناراحت کننده باشد در فرد القا کند.
– احساس افزایش وزن و یا کاهش وزن
– کم شدن آب بدن و خشکی دهان
– حالت تهوع
– سایر تاثیرات مشابه مصرف محصولات شاهدانه

تپش قلب، درد قفسه سینه ، استفراغ، سرگیجه، اضطراب، از دست دادن آگاهی، گُرگرفتگی یا احساس گرمای شدید، خواب آلودگی، تشنج، غش، ترس شدید از مرگ، رفتار غیر منطقی، حملات هراس، جنون، گشادی مردمک چشم و خشکی دهان، عوارض منفی تجربه شده توسطمصرف کنندگان کانابینوییدهای سنتزی است که متفاوت از محصولات گیاه شاهدانه می باشد. لازم به ذکر است که کمیکال اعتیادآور بوده و علایم ترک آنها مشابه ولی شدیدتر از محصولات گیاه شاهدانه است و در برخی موارد در کشورهای مختلف، فوت افراد مصرف کننده نیز گزارش شده است.


اثرات فیزیولوژیکی مسمومیت با کمیکال
در مسمومیت حاد، تاکی کاردی خفیف، قرمزی ملتحمه، اتساع برونش، هایپوتانسیون ارتواستاتیک، اختلال هماهنگی عضلات، ترمور عضلانی، ضعف، افزایش اشتها، کاهش فشار چشم، کاهش سطح تستوسترون و احتباس ادراری بروز می کند.
پنوموتراکس و پنومومدیاستینوم ممکن است به دنبال اتساع بیش از اندازه آلوئول و پارگی آن، که در اثر استنشاق عمیق در زمان تدخین این مواد اتفاق می افتد، بروز کند. تنگی نفس و درد قفسه سینه ممکن است ایجاد شود، ولی به ندرت کشنده می باشد.
در مسمومیت مزمن، کانابینوئیدها فعالیت نورون های دوپامینرژیک را در مسیر مزولیمبیک افزایش می دهند، که موجب افزایش پتانسیل سوء مصرف می شود. در اثر چندین نوبت مصرف، تحمل ایجاد می شود.
همانند بسیاری از داروهای با اثر روانی، تحمل، موجب وابستگی فیزیولوژیکی و روانی و سندروم محرومیت می شود. سندرم محرومیت ناشی از مصرف این مواد، شامل اختلال خواب، تحریک پذیری، کاهش اشتها، تهوع و بی قراری است که تمام این اثرات با دوز اندکی از این مواد، برطرف می شود.
اثرات ریوی: استعمال تدخینی این مواد در بیماری مزمن ریوی و ایجاد سرطان (بدون ارتباط با کشیدن سیگار) نقش دارد.
اثرات روی رشد: در بررسی ها، مشخص شده است افرادی که قبل از سن ۱۷ سالگی شروع به مصرف این مواد کرده اند، حجم کل مغز و ماده خاکستری آنها کوچک تر و قد کوتاهتری دارند. این مواد در عملکرد بیضه تداخل کرده و موجب کاهش تحرک اسپرم و در مواردی افزایش مورفولوژی غیرطبیعی می شود.
لازم به توضیح است «کمیکال» به معنای «شیمیایی» می تواند به عنوان نام خیابانی هر ماده روان گردان یا مخدر صنعتی نیز اطلاق گردد.

مرکز تحقیقات و آموزش

[۱]Chemical

[۲]New Psychoactive Substance

[۳]Syntheticcannabinoids

[۴] Tetrahydrocannabinol

SPICE [5]

BONZAI [6]

لینک کوتاه : http://news.dchq.ir/3/?p=84778

برچسب ها